Sonnenstrahlen – Napsugarak

2023.04.17. 11:00

Különleges gyűjteménybemutató különös élményekkel

A VEB 2023 EKF keretében életre hívott Pajta Programon belül Márkó önkormányzata és a Művészetek Háza Veszprém együttműködésével szervezett Sonnenstrahlen – Napsugarak sorozatban április 15-én Szilvásy Nándor kiállítását nyitották meg a Szent Márk Házban.

Benkő Péter

Dohnál Szonja, a Művészetek Háza Veszprém galériavezetője a szuggesztív Szilvásy-plakátok eleganciájára, sajátos világára mutatott rá

Fotó: Benkő Péter/Napló

A kellően színes, a művész legizgalmasabb filmplakátjait bemutató tárlat megnyitóját a fellépő Márkói Kamara TehátRum Egyesület legújabb előadása még tovább színesítette, ugyanakkor az esős időjárás szürkítette, ezért az amatőr színjátszók hol az udvaron, hol a tárlatnak helyet adó épületrészben voltak kénytelenek előadni műsorukat. Bár a gyors helycserék egyáltalán nem okoztak számukra problémát.

A Szilvásy-plakátgyűjtemény a vármegyeszékhely intézményének tulajdona, melynek legérdekesebb darabjait hozták el Márkóra. Ezek inspirálták a TehátRum tagjait a színdarabhoz, mely egy játékra is hívott – a bemutatott jeleneteket párosítani a plakátokhoz. Hartmann Antal, Márkó polgármestere megnyitójában pont erre utalt, a valódi párbeszédet emelte ki művészet és művészet, előadók és közönség, szervező és szervező között: az igazi csapatmunkát. Dohnál Szonja, a Művészetek Háza Veszprém galériavezetője a 20. század elismert grafikusa, filmplakáttervezője szuggesztív alkotásainak sajátos világára, eleganciájára mutatott rá, mely bizonyítja, a művész képes volt jól megragadni egy-egy film esszenciáját. – Technikáját mindig az adott mozifilm határozta meg, plakátjain gyakran saját gyermekei rajzait is alkalmazta – mondta el az intézményvezető, hozzátéve, Szilvásy plakátjai igen jól tükrözik az 1960-tól 1990-ig terjedő kort, annak jellemző társadalmi jegyeit. A megnyitó után a játékos kedvű résztvevők szavazhattak, hogy kiderüljön, felismerik-e a látott színdarabokban a hozzájuk tartozó plakátokat.

Az esemény furcsa kontrasztot ébresztett – a talán kétszáz esztendős paraszti épület berendezési tárgyai, a falusi eszközök és a nagyvárosi filmplakátok, azaz korszakok és helyszínek érdekes kontrasztját. Nem kis élményt nyújtott mindez! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában