A költészet napja

2023.04.12. 14:00

Megzenésített versek a Hársfa trió előadásában

Petőfi Sándor megzenésített verseiből adott elő a Hársfa trió a költészet napja alkalmából rendezett ünnepségen április 11-én az ajkarendeki Regenbogen Művelődési Házban.

Tisler Anna

Papp Ferenc, Györgyné Kollár Gabriella, György Zoltán és Padné Szabó Mária

Fotó: Tisler Anna

A telt házas esten Kiss Krisztián, az intézmény vezetője mondott köszöntőt, Töltl János verseket szavalt, Kapolcsi Kovács Csaba grafikus számítógépes grafikával illusztrálta a verseket. Padné Szabó Mária méltatta a magyar költészetet, Petőfi Sándor irodalmi tevékenységét. Bevezetőjében elmondta, hogy 1964 óta József Attila születésnapja a költészet ünnepe, ezen a napon egyforma tisztelettel adózunk minden költőnknek. A program ötletgazdája és megvalósítója, a Hársfa trió tagja, Papp Ferenc a 200.  évforduló kapcsán választotta Petőfi Sándor költészetét. 

– Petőfi versei annyira népszerűek, ritmusosak, hogy énekelni is lehet azokat. Jelentős részük műfaja dal, ami élményeken alapul. Egyszerű érzelmeket fejez ki, rövid terjedelmű, kerek szerkezetű, ütemes. Ezek a jellemzők már a költő életében is arra késztették az embereket, hogy dalolják őket. Némelyikről azt hiszik, hogy népdal vagy nóta. Neves zeneszerzők is írtak kottát Petőfi-versekhez, például Egressy Béni, Mosonyi Mihály, Bihari János, Balázs Árpád, Bognár Ignác, Szentirmay Elemér, a Kaláka együttes, Dévai Nagy Kamilla. Hozzájuk csatlakozik most Papp Ferenc, aki öt versre írt saját szerzeményét is bemutatja Györgyné Kollár Gabriella és György Zoltán társaságában a Hársfa trióval – sorolta Padné Szabó Mária. 

Petőfi csupán 26 évet élt, mégis világirodalmi méretű és rangú életmű maradt utána, amelyet a mai kor embere is szívesen olvas vagy hallgat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában