Egykori pápai diákokról is megemlékeztek

2023.04.28. 07:00

VinArt a költészet napja jegyében

Faültetéssel, szabadtéri pihenőpadok elhelyezésével emlékeztek meg a költészet napjáról Vináron.

Haraszti Gábor

A képzőművészet és a költészet találkozott Vináron

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

Az eseményen a pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma művésztanárai és diákjai is részt vettek.

A skanzen és szoborparkban a pápai Református Kollégium egykori diákjairól, Csoóri Sándor és Nagy László költőről is megemlékeztek. A vendégeket a házigazda Ézsiás István festő, szobrász köszöntötte.

– Nagyon örülök, hogy a refis tanárok és diákok is ellátogattak hozzánk, a közeljövőben ugyanis az a tervünk, hogy az iskola nyári ifjúsági művészeti tábora egy-két héten keresztül itt Vináron kapjon helyet – mondta a művész. – Itt a kultúrparkban is találnak sok olyan – remélhetőleg inspiráló – tárgyat, ami a múltnak és a jövőnek is hordoz üzenetet.

A köszöntőt követően Kilián László író, esszéista, a veszprémi Művészetek Háza irodalmi programigazgatója egy alapos Petőfi-kitekintést követően először Nagy Lászlóról emlékezett meg, akinek – mint mondta – népi, rigmusos versei beégtek a művészetkedvelők emlékezetébe.

– Nagy László innen nem is olyan messze, Iszkázon született – mondta a meghívott. – Fantasztikusan rajzolt és festett, ennek ellenére Szergej Jeszenyint olvasva úgy döntött, hogy a költészet felé fordul. A képzőművészettől viszont nem szakadt el, hiszen az Élet és Irodalom képszerkesztője lett, sőt néhány verseskötetéhez illusztrációkat is készített.

Az igazgató Csoóri Sándort a népi költészet nagy alakjának nevezte, aki társadalomkritikai szemmel nézett a világra, fontos témája volt a nemzeti önismeret, és a filmművészettel is behatóan foglalkozott. A rendezvény végén a látogatók megtekintették az elkészült alkotásokat, köztük a két poétának emléket állító, a költőktől vett idézetekkel ellátott szabadtéri pihenőpadokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában