Újranyit a Regulyversum

2023.04.27. 13:00

Visszaérkezett Zircre a hantiföldi csaláning

Újra látogatható lesz május 2-től a zirci Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház állandó kiállítása, amely a többek között a nyelvkutatói munkásságáról híres Reguly Antal életét mutatja be és tavaly kiérdemelte az Év Kiállítása-díjat.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita

A Regulyversum – mindent Regulyról elnevezésű tárlat 2021 szeptemberében nyílt meg. A Bakony Indiana Jonesának nevezett utazó életét, kalandjait, kutatásait szemlélteti élvezetes módon. Tavaly decemberben az energiahelyzet okán zárták be átmenetileg. A téli időszakban a szakembereknek a kiállított tárgyak állagmegóvását kellett megoldaniuk, ami különleges figyelmet, körülményeket kívánó feladat volt. A napokban viszont a múzeum tájékoztatása szerint visszaérkezett az említettek miatt a Néprajzi Múzeumba szállított – korábban is onnan kölcsönzött – Hantiföldön gyűjtött csaláning, a Regulyversum egyik leginkább látványos eleme. 

Az újranyitáshoz kapcsolódóan az intézmény tárlatvezetéseket tervez és alkotómunkára hívja az érdeklődőket, Söptei Eszter iparművész szombati textiles workshopjára várja a jelentkezőket. Április 29-én a textiltervező tart a Regulyversumhoz kapcsolódó műhelyfoglalkozást. Ezen az alkalmon a résztvevők egy-egy neszesszert készíthetnek, olyat, amilyet az említett hanti csaláning inspirált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában