Vadászpilóta-öltözetet is láthattak

2023.05.03. 17:00

Ajkán legózott kicsi és nagy

Minőségi időt töltöttek együtt a családok a Balaton–Bakony Kocka Klub tagjainak Lego-gyűjteményéből nyílt kiállításon és játszóházban.

Tisler Anna

Fotó: Gyarmati László

A kosárlabdacsarnokban péntek reggeltől vasárnap estig várták az érdeklődőket. A csarnok tágas előterében láthatták az érdeklődők a tematikus kiállításokat, őslényeket, katonákat, hajókat, járműveket, valamint egy hatalmas várost, körbefutó vonatokkal. A csarnokban játszóházat rendeztek be. Egyik asztalon 25 ezer darab sötétzöld legoelemből építhetett mindenki. Az egyszínű darabok előnye az volt, hogy a szín nem befolyásolta az építő fantáziáját. Készült is sok minden, világítótorony, sokféle ház, vár, úszómedence. Együtt alkottak a szülők a gyerekekkel, de egy negyvenesekből álló társaság is kipróbálta, hogy mennyire vannak még otthon fiatal éveik kedvenc időtöltésében. Hoztak legóból épített távirányítós autókat is, amelynek használatát a legfiatalabbak is hamar elsajátították. 

Az egyik asztalnál a Bakonyi Csillagászati Egyesület mutatkozott be. A legóból összerakott Discovery űrsikló, a Saturn-5 hordozórakéta, a holdkomp mellett meteoritokat, azok vizsgálatához használt mikroszkópot is vittek. Az érdeklődők megnézhették az Űrbatyut, amelyik már háromszor jutott fel a sztratoszférába, valamint a virtuális valóság szemüvegen a Várpalotáról indított Űrbatyu-II küldetés során nyert anyagból válogatást. 

A gyerekek felpróbálták a vadászrepülőgép pilótájának sisakját, valamint megnézték, megfogták az anti-g ruhát, amit azért ölt magára a pilóta, hogy manőverezés közben el ne ájuljon. Az egyik sisakot Farkas Bertalan, az első és ez idáig egyetlen magyar űrhajós aláírta. A gyerekek az egyesület eszközével kitűzőt készíthettek. Ivanics Ferenc elnök elmondta, hogy nagy volt az érdeklődés, és kiderült, több száz látogató többsége ismeri a tevékenységüket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában