Huszonöt éve hunyt el

2023.05.04. 07:00

Irodalmi esttel emlékeztek az íróra

Tamás István író, újságíró halálának huszonötödik évfordulója alkalmából szervezett emlékező irodalmi estet Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézménye a napokban.

Szijártó János

A badacsonytomaji Himfy Irodalmi Kör tagjai, Tóth Mariann, Krisztin N. László, Bolfné Tóth Melinda és Farkas Éva idézte fel művein, írásain keresztül Tamás István életútját

Fotó: Szijártó János/Napló

Az Egry József Művelődési Házban Krisztin N. László köszöntötte az érdeklődőket, köztük külön Tamás István lányát, Tamás Mariannt, s egyben megnyitotta az író, újságíró életének számos momentumát, fontos pillanatát megörökítő fotókiállítást is. A megjelentek először egy kisfilmet láthattak, amelyben Mécs Károly színművész emlékezett Tamás Istvánra, majd Németh István Péter költő, irodalomtörténész idézte meg őt személyes találkozásaik alapján, illetve ismert levelezésekből válogatott értékes, maradandó gondolatokat.

Tamás István 1956-ban a budapesti tudományegyetemen kapott tanári oklevelet. A Magyar Nemzet, majd a Népszabadság munkatársa, hosszú ideig Veszprém megyei tudósítója is volt. 1989-ben ment nyugdíjba. Az Új Horizont című folyóirat társszerkesztőjeként is tevékenykedett, írásai az Élet és Irodalomban, az Új Horizontban és más folyóiratokban jelentek meg. Remek tárcanovellákat írt, de fő műfajának az irodalmi értékű naplójegyzet tekinthető. 1988-ban a Thália Színház bemutatta A pápa és a császár című drámáját. Feleségével, Udvardi Erzsébet festőművésszel évtizedekig Badacsonytomajon élt, műveinek többségét ott írta. Az utókor nem feledi, s ez az irodalmi esten is bebizonyosodott. A Himfy Irodalmi Kör művei bemutatásával kísérte végig életútját, a közönség és nem utolsósorban Tamás Mariann nagy örömére.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában