Olvasónktól

2023.05.15. 08:00

Nyitott porták

Hagyományteremtő szándékkal, első ízben indította útjára a Németbányai Hutta Germanica Egyesület a Nyitott porták elnevezésű programját a Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával. Az egyesület elnöke, Száva Zoltán is megnyitotta gasztro- és kulturális pajtáját, ahol étel- és italkóstolóval várta az idelátogatókat.

A Bakonyjákói Nefelejcs Vegyeskar

Fotó: Kiss Albertné

A rendezvényen több helyi porta kézműves termékeket, emléktárgyakat, finomságokat kínált a vendégeknek. Az Ez nem Art Galériában Tóth András és Magyarósi Katalin szatirikus rajzokat, groteszk papírszobrokat, dekorációkat állított ki az újrahasznosítás jegyében. Kulinyi Márton fafaragó a helyi fákból „kiszabadított” madarait, leveleit és különböző tárgyait mutatta be. 

Fotó: Tóth András

A Tarkabarka portán kecskéket, bocikat, juhokat simogattak a gyerekek, majd szalmafigurákat készíthettek. Altorjai Lívia meseterapeuta udvarában a kreatív, játékos mesefoglalkozások célja a közösségi élményszerzés, a lélek felfrissülése. A Csendvölgyi Falusi Vendégházban és Ili mama konyhájában házi lekvárokat, sütiket, pástétomokat kóstolhattak az ínyencek, míg Freya házában virágvizekkel, rügyelixírekkel ismerkedhettek a kíváncsi látogatók. 

A Kolontári Sváb Hagyományőrző Táncegyüttes
Fotó: Kiss Albertné

A szomszédos községek is portát nyitottak: Farkasgyepűről Rajnai Gáborné hagyományőrző ruhákat mutatott be, míg Bakonyjákó a Kisjankó Bori-díjas hímzőkör munkáit és egyéb kiadványokat állított ki. Kissné Holeczky Éva, a helyi értéktár elnöke faluséta keretében ismertette a falu történetét és bemutatta a faluházban kiállított értékeket. Délután a Kultúrpajtában fellépett a Bakonyjákói Nefelejcs Vegyeskar Takácsné Tompos Rita vezetésével, valamint a Kolontári Sváb Hagyományőrző Táncegyüttes Bakler Ildikó betanításában. A mozgalmas nap sváb bállal zárult Bakonyjákón, ahol a talpalávalót a városlődi Johann’s Kapelle szolgáltatta. 

Kiss Albertné

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában