„Ember és polgár vagyok”

2023.05.14. 08:00

Petőfi-emlékkonferenciát szerveztek Pápán

A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei Petőfi-emlékkonferenciát szervezett az ótemplomban. Irodalomtörténészek, neves szakemberek tartottak előadást, az érdeklődők megismerkedhettek a jelenkori Petőfi-kutatás néhány részterületével, illetve bepillantást kaphattak a diák Petőfi Sándor és a reformkori Pápa életébe.

Haraszti Gábor

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A megjelenteket Köntös László gyűjteményigazgató köszöntötte, aki úgy fogalmazott, a konferenciát méltó helyszínen rendezték, hiszen valószínűsíthető, hogy Petőfi Sándor átlépte az ótemplom küszöbét.

– Meg vagyok győződve arról, hogy ez a konferencia országos szinten is új eredményekkel tud hozzájárulni Petőfi emlékezetéhez. Nagy büszkeséggel mondhatom, hogy ez az intézmény szerteágazó tevékenységet folytat, különös tekintettel a kutatás témakörére. Pápán ez az egyetlen történelmi tudományos kutatóműhely, nagyon örülünk, hogy négy olyan munkatársunk van, akik Petőfihez érdemben tudnak hozzászólni.

A délelőtt folyamán Szilágyi Márton, az ELTE tanára A Tízek Társasága mint nemzedéki szerveződés címmel tartott előadást, majd Szalisznyó Lilla a költő és a színjátszás viszonyáról beszélt, őt követte Gyimesi Emese, aki Petőfi és Szendrey Júlia levelezéséről tartott érdekes prezentációt. Hudi József Pápáról, a befogadó városról mesélt, Köblös József a pápai református kollégium reformkori törvényalkotásáról tájékoztatta a hallgatóságot, Kránitz Zsolt pedig Petőfi diáktársainak földrajzi, társadalmi adataira fókuszált. Mint mesélte, Petrovics Sándor kollégiumi társai jellemzően a Dunántúlról, túlnyomórészt erős református felekezetekből, gyakran tanítói, lelkészi, jegyzői családokból érkeztek.

A megjelenteket Köntös László gyűjteményigazgató köszöntötte
Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A konferencia zárásaként Schilde René a Petőfi 200 kiállítás megszervezésről, valamint a történeti források és legendák tükrében a poéta arcairól beszélt. A rendezvényen részt vett Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában