KÉSZ program

2023.05.22. 14:00

Petőfi nyomában a Megyeházán

Az Irodalmi barangolás a 200 éve született Petőfi nyomán című pályázatra jelentkezett és ott nyert is a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) 2019-ben megalakult budapesti, XI. kerületi Újbuda csoportja. Mivel a csoport elnöke egyben a Budapest - Gazdagréti Szent Angyalok templomnál tizenhárom éve működő Szent Gábriel Irodalmi Klub vezetője is, irodalmi pályázatukban azt célozták meg, hogy a Petőfi életét bemutató összeállítást nagy nemzeti költőnk életútjának emblematikus városaiban; Budapesten, Veszprémben, Debrecenben és Kecskeméten mutatják be.

Őrsi Ágnes

Benedekffy Katalin operaénekes is gazdagította a programot

Fotó: Őrsi Ágnes

Az irodalmihoz így szó szerinti barangolás is társul, hiszen a népes KÉSZ-csoport településenként végigjárja a nevezetes helyszíneket. Először Budapesten adták elő az irodalmi összeállítást, másodszor Veszprémben, a Megyeháza Szent István termében. Ahogy vezetőjük, Kovácsné Márta elmondta, a négy helyszínnel nem csak az volt a cél, hogy ők ismerkedjenek a városi Petőfi emlékekkel, de az is, hogy a helyi KÉSZ-csoportok is megnézhessék, meghallgathassák az összeállítást.  Ezzel megfelelnek a KÉSZ küldetésének is; feladatuk keresztény – nemzeti – kulturális értékeink, kulturális nemzeti örökségünk felelevenítése, megóvása és közvetítése.  

Az életrajz úgy állt össze, hogy a Petőfi versek egy részét, a baráti leveleket a vendégcsoport tagjai olvasták fel, felváltva a Budapesti Új Színház színművésze, Bánföldi Szilárd szavalataival, a már-már népdalszámba menő megzenésített verseket pedig Benedekffy Katalin operaénekes, ének- és színművész (Kányádi Sándor unokahúga) adta elő. A művésznő a szépszámú közönséget is megénekeltette – a Tavaszi szél dallamaival ért véget a kiváló vasárnap délutáni program, de csak a veszprémieknek, mert a fővárosiak a Megyeházáról a szomszédba indultak, hogy megkoszorúzzák a Petőfi emléktáblát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában