Kiállítás Ajkán

2023.05.30. 12:00

Vonalak, körök, épületek

Vonalakból építünk címmel nyitotta meg Padné Szabó Mária kisgrafikagyűjtő az építészet témakörében összegyűjtött lapjaiból álló kiállítását az ajkai Városi Múzeumban május közepén.

Tisler Anna

Padné Szabó Mária kisgrafikagyűjtő az építészet témakörében összegyűjtött lapjaiból álló kiállítás látható Ajkán

Fotó: Gyarmati László

Több tabló mutatja be a templomokat, a kolostorokat, a várakat, a magyar kisvárosokat, épületbelsőket, néhány munkahelyet, borospincéket,  a népi építészetet, irodalommal kapcsolatos helyszíneket, Ürmös Péter grafikusművész alkotásai pedig a külföldi városokat. Padné Szabó Mária kedvencei a hidak, amelyek összekötik annak két partját,  tereket, embereket, gondolatokat, érzéseket. 

A kiállítás elején két egyedi nagygrafikát lát az érdeklődő. – Kapolcsi Kovács Csaba tollrajza összefoglalja a munkámat is – tette hozzá. – Egyenes és ívelt vonalak művészi elrendezésével alakult ki a forma egy befejezetlen, csiszolt ékkő alakjában. Befejezetlen, mert az alsó része még „elvarratlan”, mert remélem, hogy van még tennivalóm az életben. A kompozíció keretező oldalain a fontos helyszínek jelennek meg. A csingeri dombokat, csilléket, gyárkéményeket egy híd köti össze a jobb oldali mezővel, az iskolával, ahol 38 évet töltöttem. A híd összeköt és elválaszt. Azért szeretem a hidakat, mert lehetőséget adnak arra, hogy elérjek olyan helyeket, amiket nélkülük nehéz lenne. Nézhetek rajta vagy róla előre vagy hátra, le vagy föl, jobbra és balra, mindig más perspektíva áll előttem. Dönthetek útközben, hogy továbbhaladok vagy visszafordulok.

– A mű  bal oldalán jelképek sorakoznak. A könyv egyértelműen a tudás, ismeretek szimbóluma, de önmagában kevéssé hatékony. Kell egy lámpa, ami megvilágítja. Az izzó fénye a lapot, a szülő és a pedagógus, a nevelő munkája pedig azt a tartalmat emeli ki, amire érdemes odafigyelni. A könyv alatti mezőben egy pegazus emeli szárnyait és lábait. A múlt fölé emelkedik. Szárnya azt jelenti, hogy égi szférához tartozik, de azt is, hogy lendületet ad, segít az elérhetetlennek tűnő vágyak megvalósításában.  Üzenetet, hogy képes vagy túlszárnyalni eddigi önmagad. 

– Baranyai Ferenc A mester című tollrajza ugyanilyen összetett. Az építés folyamatát fedezhetjük fel benne. Keressük meg az elmélyülten gondolkodó tervezőt, a kivitelezésen töprengő arcot, a lehunyt szemmel várakozó donátort és a megvalósítással fáradozó munkásokat. Sorra vehetjük azt is, hogy a kövekből, téglából, fából és üvegből hogyan lesz kész épület. Ahogy vonalakat húzhatunk épületelemek között, ugyanúgy képzeletbeli vonalakat, egyeneseket és ívelteket húzhatunk a tér minden irányába, és máris építjük a kapcsolatokat, barátságokat, jövőnket – mondta Padné Szabó Mária.

Padné Szabó Mária köszönetet mondott gyűjtőtársainak, barátainak, a múzeum munkatársainak, akik segítettek a kiállítás létrejöttében. Az anyag június közepéig látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában