Gálakoncert Veszprémben

2023.06.05. 14:00

A dal nagy ünnepe – az ünnep nagy dalai

Június 3-án kora délután kezdődött az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ szabadtéri színpadán több mint 60 kórus mintegy 1300 énekesének részvételével a Dalvölgy, az Éneklő Magyarország Ünnepe gálakoncertje.

Benkő Péter

Fotó: Benkő Péter/Napló

Veszprém 2019 óta A zene városa, az UNESCO kitüntető címével a kulturális-zenei hagyományok mellett azt ismerték el, hogy itt a muzsika a mindennapok része. Emellett a vármegyeszékhely idén Európa Kulturális Fővárosa, melynek legújabb kulturális intézményében rendezték a hazai zenei életben egyedülálló eseményt. A Dalvölgy a hazai és a Kárpát-medencei magyar amatőr kórusoknak teremtett szakmai és közösségi találkozási lehetőséget, a nagyközönségnek pedig nagyszerű koncertélményeket több napon át, ennek méltó megkoronázása volt a szombati gálakoncert.

Brányi Mária alpolgármester a Dalvölgy-gálakoncert köszöntőjében rámutatott, a város számára igen fontos dolog a zene, nincs olyan rendezvény, melynek ne lenne köze a muzsikához. – Mind a közelmúltban, mind ezekben a napokban és a jövőben is újabb és újabb fellépők adják egymás kezébe a stafétabotot. Mindemellett a hagyományos, régóta zajló és ismert fesztiváljainkat is hosszan lehet sorolni – mondta.

Az esemény kezdetén a résztvevők közösen énekelték el Bárdos Lajos Veszprémi jelhang című művét, a rendezvénysorozat emblematikus dalát Erdélyi Ágnes, Veszprém Város Vegyeskara karnagyának vezényletével. A kórusok délután 3 és este 8 óra között váltották egymást a színpadon, megszólaltatva egy igen széles repertoárt az egyházi zenétől a modern könnyűzenéig 150–250 fős összkarokban, neves művészek irányításával. A közönség a kézbe kapott dalos füzetben közzétett kottákból együtt énekelhetett a fellépőkkel. 

A délutánon szerepet kaptak a magyar népdalok és feldolgozások, a régi zene, a magyar vokális könnyűzene, de megszólaltak például gyermekkarok, hallhattunk bakonyi sváb dallamokat, ökumenikus egyházzenét, záró közös énekként pedig újra a Veszprémi jelhang című Bárdos-mű csendült fel – ezúttal zenekaros változatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában