Lelki kapuk megnyitása a bencés monostorban

2023.06.26. 07:00

A szerzetesközösség életéhez kapcsolódást ígérő egész napos programok Bakonybélben

A monostori nyíltnapot Bakonybélben idén július 1-én, szombaton tartják meg és ezúttal a találkozást, a lelki kapuk megnyitását a Veszprém -Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozathoz kapcsolódó zenei programok gazdagítják, a gótika és a barokk közti átmenetek jegyében.

Rimányi Zita

A vezetett séták a bencés monostor elzárt tereiben, a park, a gyógynövénykert hangulata, a közös imák a szerzetestestvérek társaságában – lehetőségek a bensőséges találkozásokra Fotók: Szent Mauríciusz Monostor

Ferenc pápa magyarországi látogatásakor így tanított: „Szomorú és fájdalmas zárt kapukat látni: önzésünk zárt kapuit azok előtt, akikkel nap mint nap elmegyünk egymás mellett... Egyházi közösségeink zárt kapuit: bezárkózva magunk közé, bezárkózva a világ előtt, bezárkózva azok előtt, akik nincsenek rendben..." Elébe menve a Szentatya meghívásának monostorunk évek óta nyaranta megnyitja kapuit egy olyan napra, amikor a máskor nem látogatható terekbe is be lehet lesni, amikor egy kicsit többet meríthetnek a monostorból azok is, akik nincsenek a bencés rendben – fogalmazott Baán Izsák, a Szent Mauríciusz Monostor perjele.  

Július 1. egész napra a monostor életéhez való kapcsolódást ígéri a Bakonybélbe látogatóknak. A szerzetesközösség műhelyei – a bronz- és a könyvkötőműhely – nemcsak a mesterségek bemutatóterei, a szakralitáshoz való kötődés lehetőségét kínálják. Az Anzelm testvér vezette Gemmauríciusz Bronzműves Műhely különböző népek ötvösművészeinek alkotásaiból készít másolatokat, amelyek az alkotók hittapasztalatát tükrözik. A fémbe foglalt imádság titkainak megtapasztalása Anzelm testvér társaságában, a vezetett séták a monostor egyébként elzárt tereiben, a park, a gyógynövénykert hangulata, a közös imák a szerzetestestvérek társaságában – lehetőségek a bensőséges találkozásokra.

A korhű hangszereken játszó Simplicissimus Ensemble templomi koncertje a XVIII. század eleji zene sokszínűségét vonultatja fel

A Sub Rosa Régizene Együttes XIII. századi térzenéje a parkban közös sétára invitál, Szovák Petra és a korhű hangszereken játszó Simplicissimus Ensemble templomi koncertje a XVIII. század eleji zene sokszínűségét vonultatja fel. A Barokk kincsek – válogatás Vivaldi, Blavet, Telemann és J.S. Bach műveiből, Németh Zsombor hegedűművész, zenetörténész összeállítása, a koncertet bevezető előadása mindenkinek nyitott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában