Hungarian Ballet Grand Prix

2023.06.23. 15:00

Közel húsz ország fiatal balettosai versenyeznek Veszprémben

Mintegy 200 ifjú balettnövendék lép fel az ActiCityben június 26-29. között a Hungarian Ballet Grand Prix – Veszprém nemzetközi balettversenyen.

Marton Attila

A rendezvény Magyarország első nemzetközi gyermek és ifjúsági korosztály számára rendezett balettversenye lesz, mondta kérdésünkre Isky Annamária, a programot szervező Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány kuratóriumi elnöke. 

Az esemény helyszíne az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ balett- és színházterme, valamint közösségi terei lesznek. Az esemény célja a tehetséggondozás és a hagyományteremtés, valamint a hazai balettoktatás és a balettművészet szélesebb körben való népszerűsítése. A versenyre közel húsz országból – többek között Tajvanból, Japánból, a Koreai Köztársaságból, az Egyesült Államokból, valamint több európai országból – csaknem 200 versenyző érkezik Veszprémbe. A megmérettetésen 7-18 éves versenyzők vesznek részt öt korosztályban. A balettnövendékek professzionális és amatőr kategóriákban, egyéni, duett és csoportos versenyszámokban mérik össze tehetségüket klasszikus, valamint modern-kortárs-neoklasszik stílusokban. 

A versenyzőket Solymosi Tamás balettművész, balettigazgató irányításával nemzetközi zsűri értékeli. A grémiumot a klasszikus balettművészet és a kortárs tánckultúra elismert művészei alkotják. A nyilvános versenyelőadásokat június 26-án, hétfőn és június 27-én, kedden rendezik, majd szerdán következik a döntő, csütörtökön pedig gálával zárul a program. 

A rendezvény főszervezője Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány, közreműködő partner a Magyar Állami Operaház és a Magyar Nemzeti Balettintézet. A rendezvényt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával rendezik meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában