Kiállítás

2023.06.13. 08:00

Szakrális faszobrok a zirci monostorban

Fókuszban a bakonyi faszobrászat – Szakrális faszobrok seregszemléje címmel nyílik kiállítás június 24-én, szombaton 18.30-kor a Zirci Ciszterci Apátságban. A tárlat a Via Calvaria – Csendhegyek útja projekt eseménye, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatja, szeptember 24-ig tekinthető meg.

Rimányi Zita

A zirci apátság műemlékkönyvtárának művészi fafaragásai a helyi mesteremberek szaktudásáról tanúskodnak Fotó: Rimányi Zita

A zirci apátság műemlékkönyvtárának művészi fafaragásai a helyi fafaragó mesteremberek szaktudásáról tanúskodnak. Ennek a szakértelemnek állít emléket a ciszterci monostorban megvalósuló fafaragókiállítás, amely szakrális tematikájú faszobrokat gyűjt egybe. A többnyire fafaragótáborokban készült amatőr alkotások – fából készült feszületek, piéták, vallási jellegű faragványok – a tematikához méltó módon mutatják be a famegmunkálás gazdag eszköztárát és a szakrális tartalom gazdag kifejezésének sokszínű lehetőségeit. A kiállítás az ország legmagasabban fekvő városába, a Bakony fővárosába, azaz a Zircre érkező látogatókat szólítja meg, a Múzeumok Éjszakájára tervezett megnyitótól kezdve egészen a 2023 szeptemberében sorra kerülő Ars Sacra rendezvénysorozat végéig. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában