II. Levéltári Nap

2023.07.02. 16:53

A múlt megismerése a jelen technikájával

A II. Levéltári Napot rendezték június 30-án Veszprémben, a Laczkó Dezső Múzeumban. A délelőtt folyamán az új kutatási eredményekről számoltak be történeti előadás keretében, illetve a veszprémi levéltárakban található helytörténeti adatbázisokat ismertették. Az esemény fókuszában a Térképvándor nevű digitális applikáció és használatának bemutatása állt, melyet egy várostörténeti séta követett – térben és időben.

Benkő Péter

Fotó: Benkő Péter

 

 

Az idei levéltári nap koncepciója az új eredmények bemutatása volt, ennek megfelelően állították össze a programot. Nagy Balázs Vince A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Vármegyei Levéltára (MNL VEVL) munkatársa a veszprémi származású Benkő Lajos magyar királyi tengerészkapitány életéről és tengeri útjairól számolt be, majd Karika Tímea (MNL VEVL) beszélt gróf Jankovich-Bésán Endréné életéről és munkásságáról. Hack Tamás (MNL VEVL) közlekedéstörténeti előadásában a 82-es út múlt századi 30-as évekbeli építését ismertette, a Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltár munkatársa, Varga Tibor a veszprémi vár épületeinek névadóiról, a névadás körülményeiről mesélt.

A folytatásban Nagy Szabolcs, a MNL VEVL igazgatóhelyettese mutatta be a vármegyeszékhely történeti forrásainak digitális tárát, Karlinszky Balázs, a Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltár igazgatója pedig a Veszprém vármegyei templomok készülő adatbázisáról szólt.

A nap fő eseményét Boross Istvánnak, a MNL VEVL igazgatójának legújabb fejlesztésük, a Térképvándor nevű mobilapplikáció bemutatása követte, mely ismeretterjesztő céllal a nagyközönségnek, és tudományos jelleggel szakmai felhasználóknak készült-készül. A Térképvándor bemutatóján Dallos Szilvia, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt kulturális projektmenedzsere köszöntőjében elmondta, újdonságnak számítanak az olyan helytörténeti projektek, melyekbe az ott élőket aktívan bevonják, majd kiemelte a levéltár és az EKF kiváló együttműködését. Örömmel számolt be több támogatásról, melyet az EKF nyújtott-nyújt az intézménynek, ezek egyike révén valósult meg a Térképvándor is. Ugyanakkor az együttműködés nem csak támogatás, mert a levéltár archívumával hatékonyan segíti az EKF munkáját.

Dr. Czecz Balázs, a MNL gyűjteményi főigazgató-helyettese arra mutatott rá, a MNL a legnagyobb közgyűjtemény Magyarországon. Szólt sokrétű tevékenységükről, hangsúlyozva, egyetlen nagyobb projekt sincs a hazai városokban, melyekben a levéltár valamilyen módon ne venne részt. – Változó világunkban a levéltárnak is meg kell felelnie a fejlesztéseknek, így ma a jelen technikájával ismerhetjük meg múltunkat, erre egyre nagyobb az igény – mondta el, a Térképvándor applikációt pedig egy országos projekt első lépcsőjének nevezte, mellyel Veszprém példát mutat, hiszen céljuk, hogy az átlagemberek is használják a levéltár, mint közgyűjtemény nyújtotta szolgáltatásokat.

A köszöntők után a mobilapplikáció bemutatójához kapcsolódva a résztvevők 4 útvonalon indultak el a Várostörténeti séta térben és időben nevű városbejárásra a múzeumtól, Veszprém házainak múltját, történetét felfedezni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában