Alkotóműhely

2023.07.24. 20:00

Akciófestészet a Kultháló keretében

Akciófestészet programnak adott otthont az alkotóműhely július utolsó előtti hétvégéjén az Európa Kulturális Fővárosa program keretén belül a Kultháló programban Magyarpolányban.

Tisler Anna

Csabai Eszter és Fekete Pál alkotás közben

Fotó: Tisler Anna

Csabai Tibor képzőművész, szervező elmondta, hogy a sok települést összefogó Kultháló célja, hogy erősítse a meglévő közösségeket és újakat hozzon létre. Magyarpolány már 2022-ben is csatlakozott, az idei évre ismét nyertek 11.5 millió forintot, amelyből a kultúra minden ágában valósítanak meg programokat. 

Május 20-án a gyerekeknek tartottak workshopot, múzeumpedagógia és művészetterápia foglalkozással. Elkezdődtek a beavató színházi foglalkozások, filmes programok, amely keretében forgatókönyvíró, Operatőr avatja be a filmes világba az érdeklődőket. 

Az akciófestészet kiemelt rendezvény volt, amely egy magyarpolányi művésztelepre épült rá 10 festő és grafikus részvételével. Saját zenészek által komponált zenéből ihletet merítve alkottak. Csoportokat hozták létre, és annak minden tagja ugyanazt a képet festette egyszerre, egymásra figyelve. 

Az akciófestészet program vezetője, Horváth Éva Mónika hozzátette, hogy két észt hölgy is részt vett, a többiek közül sokan helyiek. A kooperáció festészet nehéz műfaj, a művészek nyitottak és kíváncsiak, de mindenkinek megvan a saját elképzelése, ennél a műfajnál alapvető az együttműködés, az egymásra figyelés. A további programokról Csabai Tibor elmondta, hogy színházi tábort tartanak fiataloknak július utolsó hetében, ahol a Pipacsvirág című drámát készítik el. A szövegkönyv már elkészült, a próbák naponta 4 órától fél hatig nyilvánosak lesznek, bárki benézhet. A tábort Kéri Kitty vezeti. A darab, amelynek bemutatóját július 30-án este 9 órakor tartják, a helyi alkotó közösség közreműködésével jön létre. A felnőtt rajzstúdió tagjai készítik a díszletet és a jelmezt, a zenészek a darab zenéjét adják. 

A nyáron tartanak egy szobrász telepet augusztus 6 és 15 között, amelynek része lesz  acélszobrász előadás is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában