Ünnep

2023.07.29. 20:18

Romantika és elegancia: Anna-bált rendeztek Balatonfüreden (frissítve)

A romantika és az elegancia jegyében 198. alkalommal rendezték meg a világ egyik kiemelkedő társasági eseményét, az Anna-bált Balatonfüreden július 29-én, az Anna Grand Hotelben, mely nemrég elnyerte a hungarikum címet.

Kovács Erika

Fotó: Benkő Péter

Az estre 600 vendéget várnak. Az est fővédnöke Orbán Balázs a miniszterelnök politikai igazgatója, védnökei: Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. A rendezvény eleganciáját emelték az est házigazdái, Juhász Anna irodalmár és Bán László televíziós műsorvezető.

A bál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kiemelt rendezvénye, főtámogatója a herendi manufaktúra. Idén a programok fókuszában az 50-es, 60-as évek állnak, a mai bálon a táncdalfesztiválokat idézik meg.

Egymás után érkeznek a vendégek, köztük sok fiatal pár, illetve elsőbálozó a Vaszary Villa gyönyörű parkjába, ahol felkötik a hölgyek nyakába a herendi porcelánszíveket, melyeket ezúttal babakékre festettek meg és mindenkit megajándékoznak egy szál virággal is.   

A hamarosan kétszáz éves Anna-bál hagyományokkal és legendákkal átszőtt történetét időutazás jeleníti meg idén. A hagyományos báli bevonulónál a vendégek három állomáson élőképek fogadják, amelyek a bál történetének különböző korszakait idézik meg színészek és táncosok közreműködésével. A Jókai obeliszknél a Reformkori Hagyományőrzők Társasága és Halas Adelaida színművész idézi meg a reformkort, a Blaha utcában lévő egykori Posta háznál az 1920-as éveket Papp Lívia színművész, valamint Rojtos Norbert és Werb Gábor fúvósok idézik meg. Az Anna Grand Hotel előtt 1963 nyarát, illetve a táncdalfesztiválok hangulatát a Dirty Dance Sopron táncosai elevenítik meg. A jeleneteket Krámer György táncművész, koreográfus rendezte. A menetben több ismert személyiség látható. 

Juhász Anna irodalmár és Bán László televíziós műsorvezető, a bál házigazdái a hotelben érkezés közben elmondták, a bál szépét, a résztvevők szavazata alapján kiválasztott 15 legszebb hölgyből választja ki az Anna-bál zsűrije: Horgas Eszter, fuvolaművész, Kocsis Korinna, korábbi Anna -bál szépe, , Csáky Attila, filmproducer, Gömbös Lóránd, a Hungária Jacht Klub elnöke, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, a zsűri elnöke Schiffer Miklós stílusszakértő.

 Szavazni a belépőben található szavazólap segítségével lehet. Arra kérték a porcelánszívet viselő ifjú hölgyeket, hogy a megnyitó után maradjanak a hotel kertjében, hogy minél többen lássák őket, sétáljanak, hogy a zsűri és a vendégek is szemügyre tudják venni a kisasszonyokat.  Több helyen is elhelyezték Anna-bál feliratú dobozt, ahová a szavazatokat gyűjtik. A vendégeknek Anna-báli emlékfotósarok is várja. Köszönetet mondtak Molnár Juditnak, a Balatonfüredi Értéktár Bizottság elnökének, aki kezdeményezte a bál hungarikummá nyilvánítását. 

Elhangzott, a bálra Balatonfüred kulturális testvérvárosaiból, így Bajáról, Szolnokról, Győrből, Debrecenből, Gyuláról, Komáromból, Kecskemétről, Veszprémből és Vácról is érkeztek elsőbálozók, Balatonfüredről 14 kisasszonyt hívtak meg.

A bál kezdetét hagyományosan Erkel Ferenc: Hunyadi László című operájából a palotás jelzi, amit a Mendelssohn Kamarazenekar adott elő. Művészeti vezető Kováts Péter Bartók-Pásztory-díjas hegedűművész, közreműködött a Magyar Állami Operaház balettkara, koreográfus: Balaban Christina.

20.30

Orbán Balázs a miniszterelnök politikai igazgatója és dr. Bóka István Balatonfüred Város polgármestere köszöntőikben egyebek mellett az eleganciát és a fiatalságot emelték ki. 

Elhangzott,  az első Anna-bált 1825. július 26-án, Anna napon rendezték Füreden a Horváth-házban, a házigazda Szentgyörgyi Horváth Fülöp János lánya tiszteletére. A hagyomány szerint az ünnepelt Horváth Krisztina Anna ezen a bálon ismerkedett meg Kiss Ernő huszárkapitánnyal, aki 24 évvel később honvéd tábornokként, a 13 aradi vértanú egyike volt. Emlékére 2003-ban díjat alapított a város.

A legendás huszár-kapitányt ábrázoló herendi porcelánszobrot mindig olyan személy kapja, aki munkájával, hivatásával gazdagította Balatonfüred kulturális és szellemi életét, gyarapította a város hírnevét. 

Ezt a díjat Lengyel Ernő vehette át Dr. Simon Attilától, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójától és Bóka Istvántól. 

21.00

A díj átadása után Huszka Jenő: Anna-báli keringőjét adták elő a Magyar Állami Operaház balettművészei a Mendelssohn Kamarazenekar kíséretével, majd Kemecsey Anna, a tavalyi bál szépe Bóka István polgármesterrel keringővel nyitotta meg a bált.

A 198. Anna-bálon is számozott herendi porcelánszíveket kötöttek a hölgyek nyakába. A bál szépét az aranyalma mellett egy megújult Viktória-mintára épülő Royal Garden mintájú Herendi vázával jutalmazzák, az első udvarhölgy Rothschild-, a második pedig Apponyi-mintás vázát kap. 

22.00 

A bálon az ünnepi vacsorát az ország legnagyobb utazókészletén kínálják, mely több mint 120 millió forint értékű, és 3500 darabból áll. Nem mindennapi vacsorával lepik meg a vendégeket: hideg előételnek házilag füstölt tokhalat, beluga lencsét kínálnak, aztán szürkemarha erőleves kerül a vendégek elé lélibamájjal gazdagított tortellinivel, zöldségekkel, fürjtojással. A főétel három borsos kacsamell és mangalica szűz akácméz, sült zeller, ropogós burgonyarolád, rozmaringos jus lesz, a desszert pedig madártej szelet, málna szósz, friss gyümölcs. Éjfélkor kézműves és hungaricum termék közül lehet válogatni, így a régió sajtmanufaktúrái termékeiből, valamint gyümölcsökből, pogácsákból, vajdasági sós süteményből

 

Az esten kitűnő műsorral szórakoztatja a vendégeket Farkas Gábriel jazz trió és show band, majd Csak egy tánc volt címmel, a hatvanas évek táncdal fesztiváljait megidéző műsorban a Cotton Club Singers énekesei: Szűcs Gabi, Zsédenyi Adrienn, Zséda, Fehér Gábor, László Boldizsár. Közreműködik a Mendelssohn Kamarazenekar, Farkas Gábriel Show Band, Wolf Péter Erkel Ferenc-díjas zeneszerző vezényletével.  Rendezte: Káel Csaba Kossuth- és Nádasdy Kálmán-díjas filmrendező. A táncdalfesztiválok hangulatát idézi meg Wolf Kati énekes is, a már említett kamarazenekar kíséretével. 

 

A kertben hajnalig is Farkas Gábriel jazz trió és show band, illetve a Sakk Matt Company várja a táncolni vágyókat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában