Szépség, történelem, magyarság

2023.07.02. 17:30

Az Egry József Emlékmúzeumban Somogyi Győző képeiből nyílt kiállítás

Az Egry József Emlékmúzeumban Somogyi Győző képeiből álló tárlatot tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítást Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselő nyitotta meg szombaton este Krisztin N. László polgármester köszöntője után.

Szijártó János

Fotó: Szijártó János


- Somogyi Győző művészetét nagyon nagyra tartom. Ha megnézzük a képeit és végiggondoljuk életútját, akkor egy magyar, európai sorstörténet bontakozik ki a szemünk előtt. Itt látható mögöttem a családi album, ami egyben a Közép-európai történelem egy jelentős időszakára is utal. Máshol a történelmi képek, a csodálatos tájképek tűnnek fel, azaz minden, ami miatt nekünk a világ legboldogabb emberienek kellene lennünk. Ha ez nem így van, akkor csak magunkat okolhatjuk, hiszen a világ legszebb táján élünk, és olyan tehetségeink vannak, akik ezt művészi munkájukkal még szebbé teszik számunkra - mondta beszédében a miniszter. Navracsics Tibor utalt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB 2023 EKF) egyik fontos küldetésére, arra hogy az európaiságban megmutathassuk a magyarságot és a magyarságban az európaiságot. Úgy vélte, mindez maradéktalanul megjelenik Somogyi Győző alkotásaiban.
Maga a művész is szólt a kiállítás képeiről, amelyeket egy régi technológiával, tojás felhasználásával készített, s ennek köszönhetően a művek kifejezetten időtállóak. Krisztin N. László polgármestere arról szólt, hogy a tárlat a Badacsony Art Piknik részeként valósult meg, a VEB 2023 EKF program 15 millió forintos támogatásának köszönhetően. Az esten remek népzenei produkcióval működött közre a Mészáros család.
 

Somogyi Győző kiállítását szombaton nyitották meg Badacsonyban az Egry József Emlékmúzeumban jelentős érdeklődés mellett Fotó: Szijártó János

Somogyi Győző 1942-ben született Budapesten. A képzőművészeti gimnázium elvégzése után nyomdászként dolgozott, majd teológiai tanulmányokat folytatott. 1967-ben katolikus pappá szentelték, egy évvel később egyháztörténeti doktorátust is szerzett. 1975-ben pápai engedéllyel  kilépett az egyházi rendből, azóta szabadfoglalkozású művészként dolgozik. 1997-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja, 2004 óta elnökségi tagja. Munkásságát számos díjjal ismerték el: Munkácsy Mihály-díj (1988), Magyar Művészetért Díj (1992), Pro Natura Díj (1993), Mednyánszky László-díj (1994). 1997-ben megkapta a kiváló művészi címet, 2003-ban a Prima Díjat. Nemzeti hagyományainkat ápoló művészeti tevékenységéért, hazánk  neves személyiségeit példaképül állító  képsorozatáért 2012-ben Kossuth-díjjal ismerték el munkásságát. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában