Énekmondók Emlékezete kilencedszer Bakonybélben

2023.07.16. 09:00

Cseh Tamás idén lenne nyolcvan esztendős

Immár kilencedik alkalommal rendezik meg az Énekmondók Emlékezete programot Cseh Tamás tiszteletére augusztus 12-én Bakonybélben. Idén először egész napos családi rendezvénnyel emlékeznek meg a település díszpolgáráról. A két, egymással összefonódó programfüzér a "Légy ma gyerek" és a „20. századi krónikás” alcímet viseli. Nemcsak a zene, hanem a hagyományok, a játék és a mese is szerepet kapott. Cseh Tamás idén lenne nyolcvan éves.

Rimányi Zita

A népszerű dalnok alapította meg Bakonybélben a híres indiánjátékot, a falu tájháza erre is emlékeztet

Fotó: Rimányi Zita 

Bakonybélben kilenc éve rendeznek emlékműsort a község díszpolgára, Cseh Tamás tiszteletére Énekmondók Emlékezete címmel. Cseh Tamás a település határában több mint hatvan éve zajló bakonyi indiánjáték alapítója és haláláig vezetője – ahogy ő mondta: abroncsa volt. Ez a játék a 19. század második felében Észak-Amerikában élő síksági indián törzsek szellemi és tárgyi értékeit ültette, ülteti át a 20. és a 21. század Bakonyába. A bakonyi indiánjáték elsősorban hadijáték, továbbá fontos a néprajzi hitelesség is. Bérczes László Beszélgetőkönyvében Cseh Tamás így fogalmazott: „Indián voltam meg énekes egyszerre, ez a két dolog volt, amit végigcsináltam életemben. Meg a családomat.” Cseh Tamásnak erre a gondolatára fűzte fel idén az Énekmondók Emlékezete műsor tematikáját a rendező, Bakonybél önkormányzata és a két társuló bakonybéli civil szervezet, A Jó Levegőt Alapítvány és a Bakonybéli Zöldporta Egyesület. Középpontjában azoknak az értékeknek a megmutatása áll, amelyeket a bakonyi indiánjáték is fontosnak tart: természettisztelet, néprajzi hűség, bátorság, kitartás, hitvilág, mesélés, zenélés. 

A műsor közreműködői nem indiánok – vagyis azt sosem lehet tudni. Olyan szereplők, akik a felsorolt erények hitvallói és művelői, a hitelesség és az igényesség jegyében. Az esemény a család minden tagjához, minden korosztályhoz szól, délelőtt 10 órától este 11-ig, a bakonybéli Szent-kútnál, ami Cseh Tamás számára különlegesen kedves hely volt, s lassan egy évtizede a megemlékezések helyszíne is.

A program

„Légy ma gyerek”

Délelőtt a Salföldi Kopjások és a Pápai Lovasíjászok tartanak bemutatót, kézműves és őstermelői kirakodóvásár, kézműves foglalkozások lesznek. A könyvtárkuckóban Cseh Tamás Csillagokkal táncoló kojot című könyvéből indiánmeséket olvasnak fel a pápai S.K. Társulat tagjai. Délután ismét láthatók a kopjások és az íjászok attrakciói, a közönség számára „virtuspróbával” fűszerezve. A MárkusZínház az „Égigérő fa” című népmese bábfeldolgozásával színesíti a családi napot.

„20. századi krónikás”

Az ebéd utáni program azt a műfaji sokszínűséget képviseli, amely Cseh Tamás énekesi pályáját végigkísérte, a históriás énekektől a népdalokig, így 14 órakor a Musica Historica Régizene Együttes műsorával kezdődik a koradélutáni program. Az együttes a kezdetektől fellépője az Énekmondók Emlékezetének. Tagjai képviselik a kapcsolatot a korábbi századok énekmondói és Cseh Tamás között. Produkciójukat követi a délutáni meglepetésvendég, Benedekffy Katalin operaénekes műsora, az erdélyi költőlegendának, Kányádi Sándornak az unokahúga fellép. Köszöntőjének címe: „Vannak vidékek legbelül – tisztelet Kányádi Sándor előtt a Szent-kútnál”.

Ezután a bakonybéli Szent Mauríciusz Kórus és az Ethnokor együttes közös, mintegy harminc perces műsorával zárul a délutáni zenei blokk, régizenei, bakonyi betyár-balladás és népzenei műsorral, majd 18 órakor kezdődik a Resti Kornél Együttes, aztán a Bordó Sárkány zenekar 21. századi krónikás koncertje.

Rövid vacsoraidő után, a tábortűz előtt Cseh Tamás és Bereményi Géza Jóslat című műsorának 1985-ös koncertfelvételéből tekinthetnek meg részleteket az érdeklődők, a PIM – Cseh Tamás Archívum összeállításában; majd meggyújtják a tüzet, és Mülhauser Martina a közönséggel együtt megszólaltatja Cseh Tamás dalait. A programot vezeti, konferálja Varga Róbert újságíró. A szervezésben a helyi önkormányzatot számos más szervezet segíti. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában