Olvasónktól

2023.07.18. 09:00

Falunap jubileumokkal

Az idei falunapon két kerek évfordulót is ünnepelt a kis bakonyi település: alapításának 270. és kápolnája építésének 25. éves évfordulóját.

Forrás: olvasó

A jelenlegi település alapítása 1753-ra tehető, mely egy német üvegfúvó mester, Kostaiger Mihály nevéhez fűződik, aki a városlődi és csehbányai üveghuták után Németbányán is létrehozott egyet. Az első munkások – a falu őslakói – német telepesek voltak, akik Bajorországból, Schwarzwaldból és Tirol környékéről jöttek.

Az 1941-es népszámláláskor magukat németnek vallókat elszakították családjuktól, de szülőföldjüket, a 75 évvel ezelőtti eseményeket soha nem tudják elfelejteni. A megbékélés, a megbocsájtás vezérelte vissza a tizennégy évesen kitelepített Maria Todte asszonyt (született Wenzel Mária) egykori szülőfalujába, aki elhatározta, hogy az elhurcoltak emlékére egy kápolnát emeltet. 1998-ban – a kitelepítés 50. évfordulóján – felavatták és beszentelték az elkészült kápolnát.

Forrás: olvasó

A kétnapos jubileumi ünnep szentmisével kezdődött, majd Marcsik Zoltánné Király Ágnes köszöntötte a megjelenteket. Megemlékezett azokról a borzalmakról, amelyet több mint 250 németbányai honfitársunk élt át 75 évvel ezelőtt: elszakították őket családjuktól, hazájuktól. Sajnálatát fejezte ki, hogy a Németországban élő csaknem kilencvenéves Marika néni, a kápolnaépítés lelke és motorja nem lehet velünk, hogy köszönetet mondhassunk neki a Megbékélés Emlékkápolnájáért. A hála emlékplakettjét Fliegh Tamás – unokaöccse fia – vette át a polgármestertől, majd a pápai SK színpad verses emlékműsora következett. Az esemény a Grácia hegedűtrió koncertjével zárult. A klasszikusokat és világslágereket játszó formáció a zenekari alappal nagyzenekari élményt nyújtott a hálás közönségnek.

A jubileumi falunap délelőttjén négy csapat mérte össze erejét és kreativitását játékos feladatokban. Fáradhatatlanul görgették a szénabálákat, dobálták célba a gumicsizmát és a vasvillát, talicskáztak a rekkenő hőségben. A Bála-gálát idén az Óvári Gazdászok nyerték. A gyerekeket Gregus Anikó és Rosta Géza közel kétórás zenés, interaktív műsora, ugrálóvár, pónilovaglás és kézműves foglalkozás szórakoztatta. A faluházban megnyílt a falu történetét átölelő Múlt – jelen – jövő című kiállítás.     

Forrás: olvasó

A 270. születésnapját ünnepelő települést megtisztelte jelenlétével Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is. Marcsik Zoltánné Király Ágnes köszöntője után a képviselő elmondta, milyen szívesen jön a hívó szóra ebbe a gyönyörű bakonyi faluba, ahol egy értékeit őrző, jó összetartó közösség van. Németbánya Község Önkormányzata emlékplakettel köszönte meg Kissné Holeczky Éva – a helyi értékek kutatásában, Németbánya jó hírnevének megőrzésében végzett – fáradhatatlan, kitartó munkáját. Kiss Dusán és Kiss Biborka kiemelkedő sportteljesítménye elismeréseként szintén jutalomban részesült. A díjakat Kovács Zoltán és a polgármester adta át.

Az ünnepi program az SK társulat műsorával indult.  Nagy Imre összeállításában a kitelepítés szomorú eseményeire emlékeztek a fellépők. A  25 éve együtt éneklő bakonyjákói Nefelejcs Vegyeskar dalcsokra után Pápa Város Fúvószenekara adott felejthetetlen koncertet Lődi Bence vezetésével. Az est sztárvendége, Kökény Attila ismert slágerekkel varázsolta el közönségét. A műsor zárásként az állandóan mozgásban lévő DruMSTeRS formácó  „ütős show”-ja olyan forró hangulatot teremtett  az afrikai, brazil és a kubai salsa ritmusvilágát idéző koncerten, hogy a közönség szűnni nem akaró tapsviharral köszönte meg az élményt. A késő éjszakába nyúló báli hangulatról a Live Party Band gondoskodott. 

Az emlékezetes falunapot a Bakonyerdő Zrt., a Németbányai Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Kostaiger Mihály KHE és az Ubrankovics Faépítészet Kft. támogatta.

Kiss Albertné

Németbánya

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában