Komolyzene

2023.07.19. 13:00

Háromnapos Haydn-fesztivál lesz Pápán

A Budapesti Vonósok szervezésében idén 26. alkalommal várja a közönséget július 20. és 23. között a Haydn-fesztivál Pápán, amelynek az Esterházy-kastély ad otthont. Az ingyenes fesztiválon zenés kastélytúrákon és zenetörténeti rögtönzéseken vehetnek részt az érdeklődők, elhangzanak ikonikus művek, emellett egy új, multimédiás koncertshow-t is bemutatnak.

Haraszti Gábor

A Himnusz előtt is tisztelegnek az Esterházy-kastély udvarán Fotó: Haraszti Gábor

A Haydn-fesztivál nulladik, csütörtöki napján Haydntól Erkelig zenei részleteket és zenetörténeti anekdotákat hallhat a közönség Bősze Ádám zenetörténész utánozhatatlan stílusában a Pannonia Reformata Múzeum udvarán – olvasható a szervezők felhívásában. A pénteki nyitó hangversenyen a Budapesti Vonósok előadásában Haydn, Schubert és Mozart műveit hallhatja a közönség Langer Ágnes hegedűművész és a zenekar előadásában.

A Budapesti Vonósok különleges programmal készül a szombat esti hangversenyre. Kétszáz éves nemzeti imádságunk, Kölcsey Ferenc Himnusza tiszteletére Bucz Magor és Bekker Péter multimédiás koncertshow-t álmodott meg az Esterházy-kastély udvarára. Az ősbemutatón a nagy múltú kamarazenekar olyan kiváló előadókkal osztja meg a színpadot, mint Tompos Kátya színésznő, Navratil Andrea népdalénekes, valamint a Szent Efrém Férfikar.

Szombaton és vasárnap zenés kastélytúrákra várják az érdeklődőket. Az interaktív, zenés tárlatvezetéseken a látogatók egyszerre ismerhetik meg az épület gyönyörűen berendezett termeinek történetét, hallhatnak érdekes legendákat az Esterházyak életéről, láthatják, hogyan zajlottak a mindennapok a kastélyban, miközben Haydn csodálatos kamarazenéi szólalnak meg a Budapesti Vonósok előadásában.

Az idei pápai Haydn-fesztivál vasárnap esti záróhangversenyén olyan jól ismert művek szólalnak meg, mint Bach VI. Brandenburgi versenye vagy Csajkovszkij Vonósszerenádja, de Vivaldi több szólistát igénylő, fülbemászó versenyművei is elhangzanak a koncerten.

A fesztivál minden eseményére ingyenes a belépés, további információ a Budapesti Vonósok honlapján érhető el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában