Reguly – a kutató, akit a kalandozás vonzott

2023.07.07. 17:30

Négy érdekesség, amit nem tudott a Bakony Indiana Jonesáról

Akár kétszáz érdekességet felsorolhatnánk Reguly Antal életéből, kalandozásairól, de elég négy, aminek ma is üzenete van, a fiataloknak is. A neves néprajzkutató, utazó, nyelvész, folklorista a finnugor népek közötti kutatás úttörője volt, július 11-én lesz születésének 204. évfordulója.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita

A Bakony Indiana Jonesának nevezhetjük a Zircen világra jött tudóst, polihisztort. Szülőházában működik a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház. Regulyversum – mindent Regulyról című állandó kiállítása tavaly elnyerte az év kiállítása díjat. Az intézmény igazgatója, Vida Beáta emelt ki négy érdekességet Reguly Antal életéből. 

Életformája volt az utazás

Alig negyven évet élt meg és rövid földi pályája alatt, fiatalkorától szinte állandóan úton volt. Az utókorra rengeteg feldolgozandó anyagot hagyott. Mondhatni életformája volt az utazás, őt szinte csak a számára ismeretlen helyek, kultúrák felfedezése érdekelte, a kutatók számára természetes, a terepmunkát követő elemzőmunka nem hozta lázba. A terepen töltötte idejét, újabb és újabb utazásokra indult, amikor hazatért, hiába kapott maga mellé a gyűjtött adatok összegzéséhez segítőket, kalitkában érezte magát. Mi volt az neki ahhoz a változatossághoz képest, hogy korábban a nap 24 órájában izgalmas új benyomások érték, folyamatosan új tudást szerzett?

Sosem tért vissza Zircre

Amikor befejeződtek utazásai, akkor nem jött vissza már Zircre. Szüleivel, akiknek a Csallóközben voltak birtokaik, természetesen találkozott, meglátogatta őket. Nem tudjuk pontosan, ennek mi lehetett az oka. De azt el tudjuk képzelni, milyen elvárások közt cseperedett, a zirci ciszterciek ügyvédjének fiaként, akit jogásznak taníttattak, és az apát volt a keresztapja. Szolidan fogalmazva is erősen sugallták, milyen pályát szánnak neki. Ő pedig lázadó fejjel, tudományos szándékkal nekivágott a világnak. Ez még ma is rebelliónak számítana egy családban, hát még akkoriban.

Lencsevégre kapott adattár – Reguly a fotodokumentátor 

Ma fotóbloggernek neveznénk Regulyt, ugyanis nálunk elsőként használta a fényképezés technikáját a kutatói terepmunkában. Ilyen fénykép nem maradt fenn tőle, de írt róla, hogy fotózott. Ma már magától értetődően eszköze a fényképezőgép a tudósoknak, pontos dokumentáció készíthető vele, akkor is, ha nem tűnik olyan szakszerűen tudományosnak az a technika, ami ma már mindenkinek ott van a zsebében, a telefonjában.

Uriasította a nevét

Családjában ő volt az első, aki y-al írta vezetéknevét, ami így előkelőbbnek hat, ugyanis a nemesek szokták y-al jelölni az i-t. Ennek az lehetett az oka, hogy a polgári családban nevelkedett Reguly Antal több udvarban, uralkodói szalonban megfordult. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában