Veszprémi Térképvándor

2023.07.20. 08:00

Okostelefonnal az utcákon, három idősíkon

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB 2023) programban kiemelten fontosak a város helytörténeti értékeit feldolgozó kezdeményezések. A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) és a VEB 2023 közös fejlesztése a modern technológiát hívta segítségül, hogy a város izgalmas múltját rejtő levéltári értékeket minél többen megismerhessék.

Benkő Péter

A Kapuváry-ház, a régi városháza az 1950-es években

Forrás: MNL Veszprém Vármegyei Levéltára

A mobilapplikáció hivatalos bemutatójáról korábban beszámoltunk, de pillantsunk most kicsit arra, mi állt-áll a létrehozás mögött! A Veszprémi Térképvándor fejlesztése másfél éve kezdődött, levéltári kutatással. A projekt levéltári szakmai hátterét a MNL veszprémi tagintézménye, a Veszprém Vármegyei Levéltár adta, munkatársai az elmúlt csaknem kétszáz év anyagából válogatták a Térképvándorban felhasználható térképeket, iratokat, képeket, melyeket digitalizáltak, és elvégezték az adatbázishoz szükséges adattartalom értelmezését, történeti feldolgozását. A digitalizálást pályázati támogatásból beszerzett nagy méretű könyvszkenner segítette.

A Térképvándor alapját Veszprém történeti magjának 1857–1947 közötti utca- és házszerkezete képezi. Az adatbázisra épülő applikációban a korabeli házjegyzékekből, házösszeírásokból származó információkat, az utcák, házak, háztulajdonosok legfontosabb adatait és a képeket a digitalizált történeti térképekhez kapcsolva jelenítik meg.

A vár látképe keletről
Forrás: MNL Veszprém Vármegyei Levéltára

Az applikáció sajátos digitális időutazás élményét adja. A vármegyeszékhely utcáin, okostelefonnal a kézben sétálva több mint száz épületről három idősíkon az 1857-es, 1927-es és az 1947-es évek adatai alapján létrehozott alaptérképeken keresztül tekinthetünk bele az épületek múltjába a digitalizált levéltári adatok közvetlen megtekintésével. Így az intézmény őrizetében lévő középület- és lakóház-tervrajzok, telekjegyzőkönyvek, korabeli fotók között böngészhetnek a helytörténet iránt érdeklődő veszprémiek és Veszprémbe érkezők. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában