VeszprémFest

2023.07.15. 20:00

Ősbemutató Rost Andreával Veszprémben

Rost Andrea életútját végigkövető ősbemutatót – amelynek főszereplője maga az operaénekes – láthatott a közönség a VeszprémFest programjában a napokban.

Marton Attila

A drámai hangulatot végül egy könnyedebb hangvételű ária oldja fel

Fotó: Benkő Péter

A VeszprémFesten többéves hagyomány, hogy egy művész négy este négy különböző formációval mutatkozik be a közönségnek. Idén Rost Andrea operaénekes tett tanúbizonyságot művészi sokoldalúságáról: első este Lukács Miklós cimbalomművésszel lépett színpadra, a második este az operaénekes növendékei adtak műsort, a negyediken lánykorának meghatározó dalait énekelte a Hot Jazz Banddel, míg a harmadik este egy ősbemutatót láthatott a közönség. 

A díva és a férfi(ak) című előadást a jezsuita templomkertben tartották volna, a bemutatót megelőző nap azonban a rossz idő miatt az esőhelyszínen, a Hangvillában rendezték meg a főpróbát, ezért végül az ősbemutatónak is a kulturális létesítmény adott otthont. A műfaji besorolás a színlap szerint egy kissé abszurd komédia, operaáriákkal egy felvonásban. Valóban, az opera és a színház különös elegye az előadás – amelyet Nagy Viktor rendezett –, az áriák közötti prózai szövegek ugyanis a színházhoz közelítik a darabot. A díva és a férfi(ak) egy szcenírozott, háromszereplős előadás: főhőse Rost Andrea operaénekes, aki a prózai átkötések között karrierjében és egyben az operatörténetben fontos áriákat énekel, csodálatosan. A díva történetét egy rajongó kisember, a portás szemszögén keresztül ismerhetik meg a nézők. Kucsera Boldizsár – akit Pusztaszeri Kornél formált meg hitelesen – előbb a Zeneakadémián, majd az Operaházban dolgozott portásként, Rost Andrea életútja az ő elbeszéléséből bontakozik ki. 

A színpadon a harmadik résztvevő Harazdy Miklós, aki zongorán működött közre, és időnként mellékszereplőként kommentálta az elhangzottakat. A nagyjából hetvenperces előadásban a zeneakadémiai felvételitől a főiskolai énekversenyen és a milánói Scalában való bemutatkozáson – ahol a történet szerint Rost Andrea magyarul énekelte a próbán Riccardo Muti karmesternek Gilda egyik áriáját – át a világszerte keresett és elismert díváig követjük az operaénekes életútját, aki szinte mindent alárendelt a karrierjének. A nehéz döntésekkel és lemondásokkal járó életutat Händel Rinaldo című operájából Almirena megrázó erejű áriája jeleníti meg az előadás tetőpontján, a drámai hangulatot végül egy könnyedebb hangvételű ária oldja fel. Az előadás hatalmas sikert aratott, a nézők egy része állva tapsolta meg a művészeket, akik a történet szerzőjét, Nagybaczoni Nagy Katit is kihívták magukhoz a színpadra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában