Iggy Poptól a Sexepilig

2023.08.31. 17:30

Bemutatták a Vár Ucca Műhely legújabb, nyolcvankettedik lapszámát

A Művészetek Háza Veszprém klubhelyiségében ismerkedhettek meg az érdeklődők a Vár Ucca Műhely (VUM) folyóirat 82. lapszámával. A szerkesztőség ezúttal is megadta a módját: volt vetítés, cimbalommuzsika és felolvasás is szerdán este.

Juhász-Léhi István

Fenyvesi Ottó főszerkesztő az új lapszámmal

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Varga Richárd, az EKF 2023 projektmenedzsere elmondta, ugyan nem tudott ott lenni, de a helyi történetmesélőknek hála átélhette a Gyárkert júliusi végi Iggy Pop-koncertjét, melyet Gáspár Gábor fotóriporter dokumentált a VUM legfrissebb számában. Megjegyezte, ez volt az utolsó lap – az eddig három mellett –, melyet az EKF támogatott. Egyfajta bakelit kislemezhez hasonlította a kiadványokat, melyekhez sokféleképpen állhatunk. Mint ahogy Iggy Pophoz is, aki ugyan 76 éves, de azon a veszprémi éjszakán ő maga volt a rock and roll. Sok művészre volt hatással az amerikai énekes-előadó, hatása megkerülhetetlen. Bízik benne, hogy a VUM is hasonló út előtt áll.

Fenyvesi Ottó főszerkesztő az elmúlt lapszámokat elevenítette fel, és azokat a művészeket is, akik a zenei aláfestést szolgáltatták egy-egy este. Ez a feladat szerdán Tárkány-Kovács Bálint cimbalomművészre hárult, aki személyes történeteket csakúgy mesélt, mint ahogy érdekes hangszertörténelmet is adott. Vetített és kulisszatitkokat árult el a veszprémi Iggy Pop-koncertről Gáspár Gábor fotóriporter, aki harmadmagával kapott bebocsátást a hangversenyre, és nagyszerű fényképeket készített ott.

A bemutatón mások mellett részt vett Petrik Iván költő, levéltáros, aki maga is felolvasta egyik művét. Csakúgy, mint kollégánk, Hegyi Zoltán író, publicista, a Sexepil együttes egykori énekese. Zoli is megvillantotta emlékeit Iggyről, akinek három koncertjén járt az elmúlt években. Először a csúcson, a 80-as években élhette át azt az elsöprő élményt, amit Iggy és zenekara nyújt, majd egy soproni fellépés után jött a veszprémi július. Összegezve: a sok száz koncertélmény között ott van a topon a gyárkertes buli. Akik szeretik Hegyi Zoltán írásait, azoknak jó hír, hogy végre rendezi írásait a szerző, és megjelennek azok könyv formájában. – Én leszek a legidősebb elsőkönyves író – jegyezte meg, majd felolvasta a készülő Hegy(i)menetből A jakuza című gyöngyszemet.

Rábai Zsanett előadóművész Kukorelly Endre, Villém Flusser, Losoncz Alpár és Takács Nándor műveiből olvasott fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában