Az anconai szerelmesektől a happy endig

2023.08.26. 17:00

Boldogságévad Eldorádóval, sárkányokkal, csárdáskirálynővel, krétakörrel 

A Veszprémi Petőfi Színház a vármegyeszékhelyen az elmúlt hónapokban is megörvendeztette a közönséget és a város kultúráját nyáron is sikerrel övezve vitte el több településre – így köszöntötte Brányi Mária alpolgármester a színház évadnyitóján a társulatot. A 2023-24-es évad a Boldogság évada lesz, erről Nagy Károly apátkanonok, a színház lelki vezetője úgy fogalmazott: „a boldogság definícióját magunkban tudjuk megteremteni, amit utána tovább tudunk adni”.

Rimányi Zita

Évadnyitó sajtótájékoztató a Veszprémi Petőfi Színházban Oberfrank Pál igazgatóval, Brányi Mária alpolgármesterrel, Nagy Károly apátkanonokkal és Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettessel

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Sajtótájékoztatóval egybekötve ünnepélyes keretek között nyitotta meg 2023-24-es évadát a Veszprémi Petőfi Színház a napokban. Oberfrank Pál szintén visszaemlékezett: „Sokak számára a mostani évadnyitó egy folyamatba illeszkedik, hiszen színházunk a nyáron sem állt meg. Az évadzáró társulati ülés óta változatos napokat, heteket, hónapokat éltünk meg: Semmelweis-napok három helyszínen, a VI. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál Veszprémben és Balatonalmádiban, Balázs Fecó emlékest Szigligeten, Mozart! musical és „…Lázas ifjúság…” színházkoncert, Lili bárónő operettelőadás Szarvason, és még sorolhatnám."

„Minden helyzetben – még kihívások közepette is – meg lehet találni a boldogságot. Ezt bizonyítják majd előadásaink az elkövetkezőkben is. Mondanivalóik nagyon változatosak: felszabadító, mosolyt keltő, elgondolkodtató, felkavaró érzéseket csalogatnak elő, mindegyikben fellelhető lesz a boldogság, a boldogságkeresés útja és reméljük, hogy a kapott értékkel, az elért hatással boldoggá tesszük a befogadókat” – ismertette a 2023-24-es színházi évad koncepcióját Kellerné Egresi Zsuzsanna kreatív menedzser, igazgatóhelyettes, aki rámutatott az ifjúságnevelési programok fontosságára és visszatekintett többek között a napközis SzínHázVilág és a két ifjúsági bentlakásos Carpe Diem! táborukra. Akadémiavezetőként örömmel jelentette be, hogy szeptember végén a PetőfIfiAkadémia új osztálya kezdi meg a képzést, számos színházkedvelő, lelkes ifjú jelentkezett már rá, de a lehetőség nyitott még az érdeklődnek.

A következő napokban két előadás próbafolyamata elkezdődik. Az új évadban várják a nézőket többek közt Az anconai szerelmesekre, A három sárkányra, a Csárdáskirálynő előadásra. Bereményi Géza Eldorádó című műve egy piaci játék történelmi korokon át az életről, Funtek Frigyes rendezésében állítják színpadra. Az évad utolsó nagyszínházi előadás pedig egy zenés színmű lesz a sorsdöntésről, a címe: Happy ending. Beülhet a közönség majd A hatodik székre, A nagybőgőre, Bálint András színész megint visszatér Veszprémbe, ezúttal a Szerb Antal száz verse című önálló esttel. Bertolt Brecht híres darabját, A kaukázusi krétakört szintén előadják. Jön a fürgelábú Vuk, a Mézga család története, A tanítónő is. 

Augusztus végén két zenészlegendára, Cserháti Zsuzsára és Máté Péterre emlékezhetnek a nézők színházkoncert keretében, szeptember elején megrendezik a II. Veszprém Vármegyei Ifjúsági Fesztivált, a Vififesztet és a rendre több száz nézőt vonzó nyílt napot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában