Metamorphosis Balatonensis

2023.08.17. 17:30

Összművészeti találkozó a vörös kövek között

Metamorphosis Balatonensis - összművészeti workshop és fesztivál címmel rendkívül színvonalas kulturális programot szerveznek Alsóörsön, az AMFI-ban augusztus 13. és 19. között, amit a Veszprém-Balaton (VEB) 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) támogat, és amelyen mindenki ingyenesen részt vehet.

Kovács Erika

Both Gábor amatőr kőfaragó és kőszobrász üdvözli, hogy a helyi vörös homokkőből készítik el alkotásaikat, mely régóta meghatározza Alsóörs életét

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Semsei Sándor művészeti vezető, Dallos Krisztina, a VEB 2023 EKF kulturális projektmenedzsere, Hebling Zsolt helyi polgármester, valamint Dobrosi Zsolt, az AMFI üzemeltetési igazgatója a helyszíni sajtótájékoztatón egyebek mellett elmondta, Both Gábor alsóörsi amatőr kőfaragó és kőszobrász vezetésével a program alatt szervezik meg a Nemzetközi kőszobrász-, kőfaragó-szimpóziumot is, amelynek témája idén a szél és víz. A résztvevők eszerint faragnak ki egy-egy szobrot a térség jellegzetes kőzetéből, a vörös homokkőből. 

A VEB 2023 EKF támogatásával megvalósuló programsorozat célja ugyanis a térség életében meghatározó szerepet játszó vöröskő köré szerveződő évezredes életformák és hagyományok feltárása, dokumentálása, újrafogalmazása. Teszik ezt a modern művészet eszközeivel, közösen készített szobrok, épületszerkezetek, közösen komponált hangok formájában, a helybeliek és a távolabbról érkezők bevonásával. Elhangzott továbbá, a közösségi alkotásnál különféle alakot öltő kövek az anyag titokzatos világába engednek betekintést, igézően szép természeti környezetben. Az érdeklődők előadásokon nyerhetnek bepillantást a zene-, a képző- és az építőművészet világába, fortélyaiba, majd az előadó és a kurzusokat tartó hazai, nemzetközi művészek vezetésével ki is próbálhatják magukat szobrászként, zeneszerzőként, ének- vagy éppen építőművészként is. Ha kedvük tartja, színpadra lépve, közösen énekelhetik el a saját maguk komponálta dalokat.

A programok között volt, illetve lesz előadás egyebek mellett a vöröskő-építészet hagyományairól, tárlatvezetés a helyi Török-házban, és lehet találkozni az összművészeti fesztiválon részt vevő művészekkel is. Beszélnek arról a szobrászszimpóziumról is, amit az olaszországi Toszkánában rendeztek meg. A fesztivál alatt különféle helyszíneken a témához illő zenei élményben is lehet része az érdeklődőknek. A szimpózium szombati zárásán részt vesz mások mellett Markovits Alíz, a VEB 2023 EKF vezérigazgatója is. 

Both Gábor amatőr kőfaragó és kőszobrász lapunk érdeklődésére aláhúzta, üdvözli azt, hogy a helyi vörös homokkőből készítik el alkotásaikat, mely régóta meghatározza Alsóörs életét, ahol régebben minden házat ebből az anyagból építettek. Mint mondta, az is örvendetes, hogy vezetett sétákon mutatják be a község épületeit, boltíveit, amit ebből a különlegesen szép anyagból alakítottak ki. Alsóörsöt több olyan köztéri alkotás díszíti, mely helyi vöröskőből készült. 

A Nemzetközi kőszobrász-, kőfaragó-szimpózium résztvevői örömmel dolgoznak ezekben a napokban az AMFI-ban, amit a rekultivált vöröskőbánya helyén alakítottak ki. – A kopácsolás, amikor mindenki más ütemben dolgozik, végül egy különleges zenévé, dallammá áll össze ebben a lenyűgöző erdei környezetben - monda Both Gábor, aki egy szárnyait széttáró sast formáz meg, illetve farag ki egy vöröskő tömbből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában