Kottyán-ház

2023.08.09. 09:00

Tájházkép Jásdról - Egykori fogadó csikókályhával

Az ablakzugban borotvadoboz mellett támasztós tükör és szarufésű, árnyékot vet rájuk a függöny mintája – régiekről árulkodó tárgyak, tájházi csendéletek, melyek révén elképzeljük eleink mindennapjait. Több helyen láthatóak hasonlók. Tájházkép sorozatunkban ezúttal a Jásd egykor legnagyobb házát mutatjuk be, ami fogadóként működött hajdanában.

Rimányi Zita

A Kottyán-ház hajdan a falu legnagyobb méretű házának számított, fogadóként működött. Ma tájház, pincéje is megtekinthető. A XVIII. század végén készült el és a Zichy-család birtokában volt. Konyhájában működő kemence és csikókályha található, a régi U-alakú épületegyüttes gazdasági épületének a helyén épült meg a Bodzaház. 

Fotó: Rimányi Zita

Az egykori fogadó 2015 tavaszán kelt új életre, a község lakosainak felajánlásaként kertépítés kezdődött, majd a folyamat tárgyak gyűjtésével folytatódott. Arra törekedtek a jásdiak tájházuk berendezésekor, hogy minél több kipróbálható eszközt, felpróbálható viseletet találjanak benne a látogatók. Például a szlovák hagyományokat felelevenítő szobában megszólaltathatják a tangóharmonikákat, a cimbalmot, felvehetik a szekrényben őrzött ruhákat, a kalapot, a csizmát. Tükör elé ülve akár menyasszonyi pártát, főkötőt ölthetnek.

Fotó: Rimányi Zita

Tájházkép sorozatunkba várjuk olvasóink fényképeit, amelyeket valamelyik Veszprém vármegyében található tájházban készítettek, számukra érdekes tárgyak csendéletét megörökítve. Elküldhetik azokat a [email protected] e-mail-címre, hogy megjelentethessük a fotókat felületeinken. A legjobb az, ha megírják a történeteket, emlékeket, amik a látottak kapcsán eszükbe jutottak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában