Helyi kultúra

2023.09.01. 12:00

A magyar üveg ezer éve

A velencei Ateneo Venetóban rendezik meg a Glass Art Now! című csoportos kiállítást, amely csaknem száz tárggyal mutatja be a magyarországi üvegművészetet szeptember 2. és 15. között, a 7. The Venice Glass Week nemzetközi üvegművészeti fesztiválon.

A rendezvényen Fábry János alkotásit is bemutatják. A Ferenczy-díjas üvegművész, Pulitzer-díjas sajtóillusztrátor 14 évig volt az Ajkai Üveggyár tervezője.

A Glass Art Now! kiállítás áttekinti a magyarországi üvegművészet történetének kiemelt elemeit. A üvegtörténeti munkák mellett mintegy negyven kortárs magyar üvegművész kapott megjelenési lehetőséget, jól ismert üvegművészek mellett fiatal tehetségek is. A Glass Art Now! a Bohus-Lugossy Alapítvány „a magyar üveg ezer éve” munkacímű kutatómunkájához kapcsolódóan a római kori ásatásoktól napjainkig mutatja be az üveg Kárpát-medencei történetét. A kiállítás üvegtörténeti tárgyait négy tematikus egységbe, Róma, Velence, Veszprém, Salgótarján város neve alá csoportosították a kurátorok. A négy tematikus történeti vitrin rövid történeteit olasz és angol nyelven hallgathatják meg a látogatók az asztalokra kihelyezett QR-kódok beolvasásával, az elmélyülni vágyók pedig a teljes történeteket a kiállítás weboldalán olvashatják el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában