Különleges élmény

2023.09.01. 17:00

Hajózás, művészet, kultúra: a Veszprémi Főegyházmegye hagyományteremtő rendezvénye

A Veszprémi Főegyházmegye, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, hagyományteremtő szándékkal ismét hajózással egybekötött egyházművészeti találkozókat szervez, a tihanyi hajóállomásról induló Szent Miklós motoroshajó fedélzetén.

A Szent Miklós hajó fedélzetén kerül sor az egyházművészeti találkozókra

Fotó: Penovác Károly/Napló-archív

A program célja a szakrális művészeti értékek továbbadása, népszerűsítése, különleges kulturális élmény biztosítása a balatoni hajóút és a komolyzenei koncertek ötvözésével.

A programsorozat májusban indult, és szeptemberig tart. Eddig négy alkalommal került sor hajóútra, melyeken olyan neves művészek és előadóművészek léptek fel, mint Szamosi Szabolcs orgonaművész és Miklósa Erika operaénekes, Dankos Attila orgonaművész, Kovács Ferenc Szilárd orgonaművész, Boros Misi zongoraművész.

A május 14-i hajóúton Szamosi Szabolcs orgonaművész és Miklósa Erika beszélgetett a szakrális zene örökségéről és a saját pályafutásáról. A beszélgetést a Szent Miklós hajó fedélzetén, a Balaton csodálatos panorámájában gyönyörködve hallgathatták meg a résztvevők.

Május 27-én Dankos Attila orgonaművész adott ízelítőt fantasztikus tehetségéből, aki elmondta, hogy a szakrális zene számára mindig is különleges jelentőséggel bírt.

Boros Misi zongoraművész júniusban kápráztatta el közönségét. Az ifjú virtuóz az élet és hivatás harmóniájáról, a védőszentek élő valóságáról, a kultúra és a hit egységéről is vallott.

A Pécsi Bazilika zenei igazgatója, Kovács Ferenc Szilárd, annak apropóján kapott meghívást, hogy megnyerte a Gizella misepályázatot. A zene szeretetéről, az orgonamuzsika sokszínűségéről és saját hitéről is kendőzetlen nyíltsággal beszélt.

Szeptember közepén újra folytatódik a sorozat. Szeptember 10-én, 16 órakor indul útnak a Szent Miklós hajó, amelynek fedélzetén a nemrégen alakult Szent Mihály Főszékesegyház gyermekkórusa, valamint a Padányi Katolikus Iskola énekkarai mutatkoznak be, lépnek fel. A program a Hanghullám elnevezést kapta. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Az eseménysorozat zárására, szeptember 24-én, főként gyerekeket és családokat várnak. A BonBon Matiné előadása ugyanis elsősorban a 4-12 éves gyermekeknek szól. Olyan zenei ismeretterjesztő, ugyanakkor szórakoztató produkciót hallgathatunk meg, amelynek célja, hogy a csemetéket bevezesse és megismertesse a kultúra, a zene, a hangszerek és a koncerttermek világával.

A BonBon Matiné fellépése is ingyenes lesz, de a részvétel szintén regisztrációhoz kötött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában