Jubileum

2023.09.28. 18:00

Harminc éves a Kalász

1993 szeptemberében alakult meg a Katolikus Asszonyok-Lányok Szövetségének (Kalász) pápai csoportja. Az ebből az alkalomból tartott jubileumi szentmisén a 28 tagú közösséghez heten csatlakoztak.

Haraszti Gábor

A jubileumi misén heten tettek fogadalmat Fotó: Haraszti Gábor

A szövetséget az Erdélyi Katolikus Nőszövetség tapasztalataira alapozva az 1930-as évek közepén Lutzenbacher Rita és Stettner Andrea alapította falusi lányoknak a családanyai feladatra való felkészítésére, keresztény és nemzeti szellemű nevelésére. Első gyűlésük 1936-ban, Martonvásáron volt, két évvel később az Eucharisztikus Kongresszuson már háromezer fős delegációjuk vonult fel. 1946-ban betiltották, ekkor már mintegy hatvanezer taggal rendelkezett. A két alapító kezdeményezésére működése 1982-től újraindult, és tevékenységi köre beteglátogatással, hitoktatással, zarándoklatokkal, lelkigyakorlatokkal bővült ki. Pápán 1993 szeptemberében alakult meg a helyi csoport, céljuk az volt, hogy a lányokat és asszonyokat segítsék abban, hogy a katolikus hit és a tiszta erkölcs alapján tudják betölteni sajátos női hivatásukat a társadalomban, az egyházban és a családban.

A három évtized kapcsán a pápai közösség a Szent József-kápolnában ünnepelt, ahol Mészáros Szilvia, a pápai csoport vezetője azt mondta, magukat katolikus női lelkiségi mozgalomként szokták jellemezni.

– A fiatalokat a példamutató háziasszonyi, vallásos, családanyai életre készítjük fel, az asszonyokat pedig arra kérjük, hogy osszák meg tudásukat, bölcs élettapasztalatukat, vallási, erkölcsi értékeiket a fiatalabb generációval. Közösségünk 28 tagú, minden hónap első hétfőjén tartjuk foglalkozásainkat, melyeken húszan vesznek részt. A mostani szentmise alkalmával hét új tag tett fogadalmat. A Szent Anna-plébánián havonta egyszer találkozunk, az ilyen alkalmakkor kézműves-foglalkozásokat, az egészségügyhöz, a valláshoz és a gasztronómiához kapcsolódó előadásokat szervezünk, s rendszeresen részt veszünk a plébánia lelki életében – mesélte a közösség vezetője.

A jubileumi szentmisén Fekésházy Kinga, a Kalász országos elnöke is részt vett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában