Utódnevelés

2023.09.08. 20:00

Hegedűkészítőműhelyben jártak a Mini Carnegie Hall résztvevői

Az Auer házban lévő hangszerkészítő műhelyben Sümegi Elemér látta vendégül pénteken az októberben induló Mini Carnegie Hall fiatal zenészeinek egy részét.

Juhász-Léhi István

Sümegi Elemér hegedűkészítő mester örömmel adta át tudását a fiataloknak

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Sümegi Elemér hegedűkészítő mester – akinek a közelmúltban kapott helyett hangszerkészítő (látvány)műhelye a csodálatosan felújított Auer házban – lapunknak elmondta, a nagypapája volt ezermester, aki mindent megmutatott neki a rajzolástól és a faanyagok megmunkálásától kezdve a késztermékek elkészítéséig. Felidézte: két és fél évvel ezelőtt, amikor az önkormányzat megvásárolta az ingatlant, megkereste Porga Gyula polgármestert azzal a kéréssel, hogy ha lehet, akkor a hegedűkészítő műhelye hadd költözzön ide, Auer Lipót szülőházába. Megígérte, hegedűszóval tölti meg az épületet. Óhaja meghallgatásra talált, beköltözött, sőt, be is lakta a helyet. Sorra érkeznek azóta külföldről is a művészek. Elárulta, az első darab, ami megszólalt a házban, az Csajkovszkij hegedűversenye volt egy hannoveri művész jóvoltából. Mutatta, az udvar úgy van kialakítva, hogy egy kis színpad és nézőtér is van a kertben.    

Németh Csaba Miklós, a VEB2023 kommunikációs koordinátorától megtudtuk, két októberben induló rendezvényt szerettek volna összekötni és megmutatni pénteken: az egyik a Mini Carnegie Hall, amelyben a veszprémi és a régióban élő fiatal zenésznövendékek mutatkoznak be. Erre október elsejétől november végéig lesz lehetőségük, minden nap egy-egy koncert adnak majd a tehetségek. Ugyanakkor adta magát, hogy megmutatják nekik azt is, hogy miként készül választott hangszerük. A másik rendezvényük ugyanis Sümegi Elemérrel közös, hiszen október közepén (október 17-19. között) rendezik meg a veszprémi Érseki Palotában a Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozóját, ahol természetesen lesznek workshopok és koncertek, valamint hangszerkészítési és hangszerhangzási verseny is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában