Wood Wide Web

2023.09.11. 10:00

Művészet és fenntarthatóság

A környezettudatosságot és a fenntarthatóságot tűzte zászlajára a Hybrid Cycle Kft. által szervezett, a veszprémi Balaton Plázába vitt Wood Wide Web – Láthatatlan kapcsolódásaink című kiállítás, ahol festmények, fényképek, szobrok és egyéb installációk arról árulkodnak, hogy már nem használt tárgyakból is teremthető érték.

Király Ferenc

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A Hybrid Cycle Kft. két éve a Veszprém–Balaton 2023 EKF programmal együttműködve Tiszta Balaton, tiszta művészet mottóval egy sokrétű, fenntarthatóság és művészet fókuszú sorozatot indított el a magyar tenger régiójában. A projekt részét képező rezidenciaprogram időről időre kiemelkedő közép-európai művészeket invitált alkotásra a környezettudatosság jegyében. – A koncepciónk az volt, hogy az EKF promóciós időszakában kapcsolódjunk az itt élők és az ide érkezők szemléletformálásához, aminek révén olyan művészeti és dizájn-alternatívát mutatunk be, ami a környezettudatosságra, az újrahasznosításra és a fenntarthatóságra reflektál a művészgeneráció orgánumán keresztül. Ez a vándorkiállítás az elmúlt három év rezidenciaprogramjain részt vevők munkáját foglalja össze – mondta Erdélyi Szabolcs, a Hybrid Cycle Kft. ügyvezetője.

A szeptember 20-ig látható tárlat során találkozhatunk olyan kiállítóval, aki a munkájához tiszta lenvásznat használt, amelyet természetes anyagokkal és adalékokkal alapozott, s az olajfestékeit is magának keverte ki. Kicsivel arrébb kiderült, hogy valaki rendszeresen fotóz lejárt negatív filmekre, és főként használt kellékekkel dolgozik. Más az alkotásaihoz újrahasznosított fóliákból vágott ki sablonokat, és a munkáihoz rendre felhasznál olyan anyagot, ami ipari technológiák mellékterméke lehetne, de neki fontos alapanyag.

– Az EKF egyik sikerének az a kulcsa, hogy színes és változatos programjaival különböző korosztályú és érdeklődésű embereknek is képes érdekeset nyújtani. A zenei fő rendezvények mellett fontosak az ilyen tárlatok is, már csak azért is, mert a fenntarthatóság az EKF-program kiemelt része. De az is a küldetésünk volt, hogy a különböző eseményeket még közelebb hozzuk a városlakókhoz, így most már a bevásárlóközpontban is találkozhatnak művészetekkel – jegyezte meg a megnyitójában Porga Gyula, a vármegyeszékhely polgármestere.

A műtárgyak összesen négy, a régiónkhoz tartozó település helyszínére költöznek el két-két hétre, hogy élettel és kulturális értékkel töltsenek meg „elhagyott” tereket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában