Múltidéző

2023.09.24. 19:00

Romantikus reformkor fesztivált rendeztek Balatonfüreden

A reformkorban (1825-1848) kezdődött a város példátlan fejlődése, hangzott el a 18. Romantikus reformkor fesztivál hatalmas érdeklődéssel kísért megnyitóján a Kisfaludy Színpadnál szombaton. A pénteken kezdődött háromnapos fesztivált a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft., a Reformkori Hagyományőrzők Társasága (RHT) és a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület (BTE) szervezte meg.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Kontrát Károly országgyűlési képviselő megnyitójában kiemelte a hagyományőrzést, valamint a város szépségét. Az esemény töretlenül őrzi népi, iparművészeti kultúránkat, erősíti nemzeti szuverenitásunkat, megmutatja, hogyan éltek a reformkor emberei. Nekünk, magyaroknak, fontos, hogy hagyományainkat ápoljuk és tovább is örökítsük azokat fiataljaink számára fogalmazott a képviselő. 

Böröcz István, a BTE elnöke felidézte, 18 évvel ezelőtt, Schindele Györgyné, az RHT korábbi elnöke és gróf Bethlen István ötlete nyomán rendezték meg az első reformkori fesztivált. Mint mondta, nagyon büszke Balatonfüred a reformkorra, amikor fejlődésnek indult a település.A Tourinform iroda nemrég költözött a Huray villába, amely a páratlanul szép reformkori városrészben található. Balatonfüreden gyönyörű és biztonságos a környezet, ahol remek emberekkel és programokkal fogadnak mindenkit – fogalmazott az elnök, majd méltatta Hampel Katalin, Magyar Örökség díjas viselettervező munkásságát, aki 36 éve dolgozik a régi öltözetek megőrzésén. Munkáit mutatja be a Magyar örökségeink című szabadtéri fotókiállítás, amely a Kerektemplommal szemben látható. 

Az ünnepi gondolatok után Hampel Katalin méltatta Schindele Györgyné ötletét, aki visszahozta a reformkori hangulatot a városban a társaság megalapításával. A szónok beszélt a reformkor értékeiről, a régi magyar viseletekről is, melyeket a mai kor ízléséhez elkészítve napjainkban is lehet viselni. A köszöntők után rendkívül elegáns, zenés divatbemutatót lehetett látni Katalin ruháiból, a divatbemutató háziasszonya Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke volt. Sasvári Sándor Jászai Mari-díjas és EMeRTon-díjas színművész, zenész, lovas régi férfiviseleteket mutatott be, majd Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas színművésszel együtt igényes zenés előadással ajándékozta meg a közönséget. 

A színpadi események eleganciáját emelte Bán László televíziós szerkesztő, aki korabeli öltözetével, stílusával hozzájárult a rendezvény sikeréhez. Mint ismert, az idei Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa év külön lendületet adott a már hagyományos rendezvénysorozatnak, hiszen azok a kulturális hagyományok elevenedtek meg, amelyek egyedi helyszínné teszik a Balaton-felvidéki régiót. A fürdőváros történelmi városrészében időutazásra hívták a szervezők a látogatókat. A reformkorban a fürdővendégek számára létrejött parti sétány megszületését idézte a Tagore sétányon rendezett népi és iparművészeti vásár, a hintós felvonulás és a fesztivál egyik újdonsága, a virágos hintókiállítás. 

A gasztronómiai kínálat is bőséges volt: az év balatonfüredi bortermelője, az Arias pincészet pavilonja és a Spicc bisztró reformkori ételkülönlegességeit is meg lehetett találni. A reformkor romantikájához hozzátartoznak a múlt század lélegzetelállító ruhakölteményei is: a színek, fodrok és csipkék páratlan világa, melyekből ezúttal is bőséggel lehetett látni az ország különböző vidékeiről érkezett hagyományőrzők jóvoltából. A fesztivált számos kulturális program és koncert kísérte, a római katolikus templomban pedig Udvardy György veszprémi érsek misézett vasárnap délután. A szervezők gondoltak a fiatalabb korosztályra is, akiket népi játszóházak, kézműves foglalkozások és színpadi előadások vártak. A balatoni település kulturális partnervárosának, Kiskőrösnek a diákjai látogattak el Balatonfüredre. Ők Molnár Judit bizottsági elnök vezetésével, helyi fiatalokkal közösen vettek részt helytörténeti vetélkedőn és versmondó versenyen a Vaszary Galériában a fesztivál nyitónapján, pénteken. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában