Szentmise a lókúti hegyoldalban

2023.09.18. 19:00

Versek a kálvária tövében, fűszálban, lepkeszárnyban fellelhető Istenről

Minden vízcseppben benne a világ és a világ egy vízcsepp, Isten benne a növekedő fűszálban, a pillangó reptében – versek szóltak erről az egyik legszebb kálvária tövében, amely száztíz éves. Lókút fölé magasodik, templom mögött, hegyoldalban, csodás kilátással, ugyanakkor orgonabokrok, kakukkfűmezők védettségében, illatuk varázsában.

Rimányi Zita

Schäffer Zoltán plébános tartott szabadtéri szentmisét, a lókúti Szent Mihály Kórus és a helyi gyerekek énekeltek a száztíz éves kálvária ünnepén Fotó: Rimányi Zita

– Életük terhét sokan itt tették le, itt imádkoztak többek közt a két világháború alatt, és mindig megnyugvást leltek. A lelki feltöltődés helye most is és a jövőben is az lesz. Ha családok, akár óvodáskorúakkal jönnek ide, és hitben kapcsolódnak a keresztúthoz, akkor kinyújthatják kezeiket embertársaiknak – mondta Schäffer Zoltán plébános a szabadtéri szentmisén. Ezzel a szertartással kezdődött a száztíz éves kálvária ünneplése. A falut látványával uraló, hegyoldalban álló templom mögé sétálva érkezhetünk meg ide. Jézus keresztútjának stációiról, amiket őseik hittel építettek, a helyiek ma is gondoskodnak. Sokan járnak fel ide elcsendesedni – nem csak hívők –, a hely különlegességét megérezve.

A kálvária tövében hangzott el ezúttal Isten tenyerén címmel Dezső Dóra és Szűcs Miklós zenés, verses műsora. „Hol van Isten? Hol nincs?" – mondta az idézetet a szavaló a költeményből, amely a láthatatlan, szelíd, nagy művészről szólt, aki dolgozik körülöttünk, s könnyű meglelni műhelyében, a fűszálban, ahogy növekszik, a pillangóban, ahogy szárnyra kél. 

Istenes versek, dalok és a népzene szövete segített elmerülni az életcélok, a mindennapos küzdelmek és a hit kérdéseiben, a Via Calvaria – Csendhegyek útja projekt keretében, amelyet a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában