Világnap

2023.10.03. 08:00

A város védjegye a harangzúgás – és a zene

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre emelte október 1-ét a Zene Világnapja rangjára. Előző nap, szeptember 30-án este hat órától a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekara adott közös nyitókoncertet a Mendelssohn Kamarazenekarral, illetve a grazi Johann Joseph Fux Konservartorium fúvósaival.

Benkő Péter

Fotó: Benkő Péter

A rendezvényt Brányi Mária, a város alpolgármestere nyitotta meg, aki köszöntőjében szólt róla, a Zene Városa cím Veszprém esetében hűen visszaadja a helybeliek zenéhez fűződő viszonyát, muzsikaszeretetét, hiszen a királynék ezer esztendős városának történetét átszövi a zene szeretete, művészi megszólaltatásának hagyománya. Elsőrangú szólisták, hangszeres együttesek, kórusok otthona a város évszázadok óta, életéhez éppúgy hozzátartoznak a zene hangjai, mint a harangzúgás, egyik ismert „védjegyünk”. – A jó zenében az a csodálatos, hogy a világ bármely részén értő fülekre talál. Miközben a helyi szokások, hagyományok teremtik meg, lehetőséget ad egy népnek arra, hogy nemzete hangjait megszólaltatva fogalmazza meg önmagát, legyen érthető a világ minden táján. A mi zenénk sajátos mikrokozmosz a világ muzsikájában, de minden jó zene egyszerre helyi és világjelenség, világ a világban, mert a muzsika időtlen, végtelen, felhangzó valóság – zárta gondolatait Brányi Mária. 

A rendezvény megnyitója előtt a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar Demel Eszter karnagy vezényletével három Edvard Grieg-átiratot adott elő, a Norvég táncot, a Solvejg dalát és a Falusi táncot hallottuk tőlük. Demel Eszter elmondta, nagy megtiszteltetés számukra, hogy a koncerten a Mendelssohn Kamarazenekarral együtt vehetnek részt, bizonyos darabokat közösen játszva, erre az alkalomra már nyáron készültek, s az együtt zenélés nagy inspirációt ad az ifjúsági zenekarnak.

A közös koncerten grazi vendégművészek, a Johann Joseph Fux Konservartorium fúvósai is közreműködtek bizonyos darabokban a szimfonikus zenekari hangzásokat biztosítva, így már ismert veszprémi muzsikusok mellett osztrák művészekkel is találkozhattunk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában