Balaton-felvidéki mesterségek

2023.10.24. 20:30

Csipkeverés kicsiknek és nagyoknak

Folytatódik a Badacsony-Tördemic Néptáncegyüttes Találka elnevezésű rendezvénysorozata, amely mindig régi Balaton-felvidéki mesterségeket mutat be az érdeklődőknek.

Szijártó János

Így néz ki a vert csipke, amelyet értő kezek készítettek. Szombaton Badacsonytomajon leshetnek el néhány fortélyt egy csipkekészítő népi iparművésztől az érdeklődők

Fotó: Szijártó János/Napló

Ezúttal a népi játékok és a néptánc mellett a csipkeverés kerül a figyelem középpontjába a Tatay Sándor Általános Iskolában 14 órától. A rendezők meghívását ugyanis elfogadta az 1999-ben alakult Mencshelyi Csipkeverő Hagyományokat Ápoló Baráti kör szakmai irányítója, Balogh Ernőné csipkekészítő népi iparművész. Mencshely a Balaton-felvidék azon ritka települése, ahol az 1930-as évek végétől napjainkig élő hagyomány a csipkeverés. Ebben óriási szerepe van a baráti körnek, amelynek tagjai az elmúlt 24 esztendőben arra törekedtek, hogy hiánytalanul megőrizzék és továbbadják a hagyományokat. Mint megtudtuk, Pécselyen a Csipkeházban heti rendszerességgel alkotnak, az elkészült csipkék nagy részét pedig állandó kiállítás mutatja be.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában