Utazás befelé

2023.10.07. 17:00

Fraktálok a Fixírben - videó

Aki időt szán Katona Kati videóinstallációjára, nem mindennapi, bensőséges kalandban lehet, sőt egészen biztosan lesz része.

Hankó András

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A multimédiás és digitális művészettel igazából még ismerkedik a világ és Magyarország magaskultúra iránt fogékony közönsége. Valami nagyon újról van szó, amely az alkotóktól a művészi organikus szemlélet mellett programozói elemző gondolkodást követel. Igen nehéz úton indult tehát el Katona Kati, emelte ki a csütörtöki megnyitón Sztojanovics Andrea fényművész, a Képzőművészeti Egyetem tanára. Elmondta, hogy ő személy szerint Kazimir Malevics szuprematizmusára, azon belül is a Fekete négyzet fehér alapon című festményre asszociált a világ és az ország legrangosabb fényművészeti fesztiváljain ismert névnek számító, fiatal digitális művész videóinstallációja kapcsán. 

Látszólag ellentmondás van ebben, hiszen míg Malevics 1913-as képe a kizárólag szabályos vonalakból áll, addig a videóinstallációban feltűnő, leginkább fraktálokhoz hasonlítható alakzatokban egyetlen egyenes sincs. A közös vonás az, hogy mind az orosz-szovjet festő, mind Kati műve arra hívja a nézőt, hogy induljon el egy, a lélek mélyére tartó felfedezőútra. Itt a szemlélőnek nem szükséges művészettörténeti ismeretei mélyére ásnia, hogy mit kell és illik gondolnia a látottak alapján. Nincs nagy, mindenáron leszűrendő „mondanivaló”, se mindent maga alá gyűrő spektákulum. Nem mintha a Memoscape címet viselő installáció ne lenne látványos: a szobányi helyiség falain apró pontokból összeálló korallok tűnnek fel, amelyek egy darabig állják az ugyanolyan pontok alkotta hullámok ostromát, aztán a semmibe vesznek. Mint majd mi magunk is? 

A mágikusan kavargó, színes fény-homokszemeket nézve és az utazásokon rögzített hangokból komponált zenei-akusztikus aláfestést hallgatva a néző egy másik dimenzióba kerül. Önkéntelenül is megrohanják az emlékek, az emberekhez és helyekhez fűződő érzések. Ha van felkavaró és megrendítő, egyben felemelő élmény, ez az. Aztán a táncoló fénypontok egyszer csak megritkulnak, majd teljesen eltűnnek. Maradnak a sötét falak, majd újra kezdődik minden.

A kiállítás október végéig látható a veszprémi Fixír Galériában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában