Hatalmas siker

2023.10.05. 12:00

Hangversennyel ünnepelték a zene világnapját

Folytatódott a hagyomány, a Járdányi Pál Zeneiskola október elején a zene világnapjához méltó hangversenyt adott Tapolcán a Tamási Áron Művelődési Központban.

Szijártó János

A zene az ember legősibb kifejezési formája

Fotó: Szijártó János

Őri Jenő igazgatóhelyettes köszöntötte a nézőtéren helyet foglaló hallgatóságot, valamint a növendékeket és tanáraikat. Beszédében utalt az 1975-ös esztendőre, amikor Yehudi Menuhin kezdeményezésére a zene világnapjává nyilvánították október elsejét. A zene az ember legősibb kifejezési formája, amely még a nyelvnél is ősibb. Fantasztikus tulajdonsága, hogy kultúrákon, országhatárokon, nyelveken átlépve, a Föld minden lakója számára érthető és azonnal befogadható. A világnap kapcsán fontos a népzenéről is említést tenni. Egy nemzet lelkületét, a kultúrához való kapcsolatát ugyanis legjobban népzenéje, néptánckincse, népdalainak gazdagsága mutatja meg. Nagy büszkeséggel tölthet el bennünket, magyarokat, hogy a Magyar Zenetudományi Intézet kétszázezer magyar népdalt regisztrált, amelyből százezer már megjelent nyomtatásban is hangsúlyozta Őri Jenő, megjegyezve, hogy a nyolcvanmilliós Németországban összesen hatezer népdalt tudtak összegyűjteni.

A köszöntő után a Tapolcai Járdányi Pál Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei adtak élvezetes hangversenyt. A színpadon Bognár Olívia (furulya), Décsey Borbála és Décsey Csaba (gitár), Tóth Hunor Ábel (trombita), Gadó Sára (bőgő), Pfluger Nóra és Nyári Annabella (fuvola) produkcióit tapsolhatta meg a lelkes, zenekedvelő közönség, zongorán kísért Egyedné Somogyi Hajnalka, Király Emőke Mária és Takácsné Németh Magdolna.  

A folytatásban a Járdányi csellózenekara és fuvolazenekara külön-külön, illetve együtt is fellépett, majd az ifjú tehetség, Király Alex ejtette ámulatba a közönséget fuvolajátékával. A hangulatot Román Iván (hegedű), Tóth Péter (dob) és Őri Jenő (zongora) virtuóz triója fokozta, George Gershwin Lady be good, illetve Kozma József Autumn Leaves című szerzeményének előadásával. A zene világnapja alkalmából rendezett hangverseny zárásaként a Tapolcai Vegyeskar énekelt Haga Kálmán karnagy vezényletével hatalmas sikerrel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában