Privát Veszprém

2023.10.05. 18:25

Múltunk a jelen tükrében – újabb EKF-sikertörténet

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) látványos projektjének, a Privát Veszprémnek bemutatóját tartották október 5-én. A rendezvény az ActiCityben kezdődött egy beszélgetéssel, s folytatódott a megnyitóval. A projekt páratlan, hosszas előkészületet igénylő, a város lakosságát bevonó rendezvényként zajlott eddig is, de most megismerhettük a program során átadott öt egyedi Lakatlan Kirakatot, meglátogattuk az öt felállított időszaki köztéri szobrot, valamint a Mesélő Megállókat, és megnyílt a veszprémi családokat bemutató kiállítás az ActiCityben.

Benkő Péter

Szauder Dávid, Márkusné Vörös Hajnalka, Can Togay és Bolgár Eszter

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A Privát Veszprém az EKF különleges múltidéző-múltfeltáró programja Veszprém meghatározó emlékeit, alakjait gyűjtötte össze, mutatja be a helyi polgárok bevonásával. Veszprém történelme így családtörténeteken keresztül vált láthatóvá – fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagy múltú veszprémi emberek interaktív szobrai, fotóalbummá és kiállítássá átlényegülő családfotók buszmegállók, üres üzleti kirakatok újjáélesztése révén. Az ActiCity udvarán kiállított tablókon szereplő családok a program aktív résztvevői voltak.

Bolgár Eszter, a projekt menedzsere bemutatta az alkotókat, Szauder Dávid médiaművészt, az egyik, és Can Togay-t, az EKF művészeti és kreatív főtanácsadóját, a másik ötletgazdát, majd Brányi Mária alpolgármester beszélt, hangsúlyozva, a több elemből összeálló Privát Veszprém sikertörténetét szakavatott kezek vezetésével a helyben élők alkották meg. Az esemény hidat képez múlt és jelen, jelen és jövő között. Veszprém a hasonló közös személyes jelenléttől az, ami, és ahol jó élni. Elmondta, ma már térségben gondolkodnak, ahol olyan emberek élnek, akik máshova kerülve hírét viszik a városnak, személyes kiteljesedésükkel megmutatják, hogy itt a „hely szelleme” bizony működik. – Azt gondolom, amiatt különleges a Privát Veszprém, mert itt az ötletgazdák szerepe kiemelten fontos volt, szélesebb kört vontak be együttgondolkodásra, merészet, újat, meglepőt alkottak. Érezzük magunkénak a szobrokat és a projekt többi elemét, szeressük őket – mondta el Brányi Mária.

Can Togay, az EKF egyik legérdekesebb, legösszetettebb eseményének nevezte a Privát Veszprémet, ismertetve megvalósításának történetét. A projektbe bevonták Szauder Dávidot, aki a vizualitáshoz és a történelemhez mindig eredeti módon nyúlt. A várost járva feltárták azokat a helyeket, melyeket érdemesnek tartottak, de értelmet csak a város történelmének és lelkének mély ismerete lehelhetett az elképzelésekbe. A projekt ezt – mint fogalmazott –, szinte tálcán kapta Márkusné Vörös Hajnalka történésztől, aki szerencsésen csatlakozott a tervhez, ezáltal a legkomplexebb installációk és kiállítás jöhetett létre. Can Togay üdvözölte a megjelent családokat, akik Veszprém élő történelmét képviselik. – A Privát Veszprém majd 150 évet idéz fel. Mennyire izgalmas az a pár évtized, mely életünkön túlnyúlik, megértve az elődeink élete nyomait őrző kövek, lépcsők, épületek sorsát! Az ő életük koptatta a köveket olyanná, amilyenek, utcáink az ő mindennapjaik utcái is – mondta el, hozzátéve, a projekt által egy egész város néz szembe saját múltjával, tudatosul benne, mennyi ember érintkezik egymással, míg el nem jutunk a jelenbe, ahol betagozódunk a történetbe.

A sétán Márkusné Vörös Hajnalka vezetésével tekintették meg családok a szobrokat, a Lakatlan Kirakatokat. A történész mélységében bevezetett mindenkit nem csupán a projektbe, de Veszprém történelmébe is. Az öt, valaha élt veszprémi hírességnek emléket állító szobrok egy ideje már láthatók. Mai emberek bevonásával idézik meg a múltat, Veszprém nagyjainak karakterét olyan személyek formálták, akik valamilyen módon kapcsolódnak alakjukhoz. Egyedülálló a technológia, amellyel az ideiglenes köztéri szobrok készültek, az alanyokat korhű öltözetben körbefotózták, a képeket szkennelték, modelleket készítettek, s 3D-nyomtatással nyerték el végleges formájukat a figurák.

A programsorozat részei tehát a mesélő megállók, a kirakat- és szoborinstallációk, és az ActiCityben megnyílt, a veszprémi családokat bemutató kiállítás. Utóbbi gondosan válogatott, digitalizált fotógyűjteménye közös emlékezetre épülő, az EKF programjain túlmutató, család- és várostörténeti szempontból jelentős gyűjtemény, a képek hátteréül szolgáló egyedi grafikákat Szauder Dávid mesterséges intelligencia felhasználásával alkotta. 

A szoborinstallációk szándékosan meghökkentő megjelenése interakcióra, közös fotó készítésére ösztönöz. Cholnoky Jenő Nobel-díjra fölterjesztett földrajztudós, Francsics Károly borbélymester, Rosenberg Jenő tisztifőorvos, Óvári Ferenc, egykori országgyűlési képviselő, a Balaton Szövetség alapítója és a szabad szellemű szobrászművész, Csikász Imre figurája készült el. Sajátos időutazás ez, a nagy elődök szobraihoz ma élő emberek álltak modellt. Cholnokyt leszármazottja, Jávor Péter alakította. Rosenberghez Zentai Artúr tanuló állt modellt. Csikászt a hazai kulturális élet egyik kiemelkedő alakja, Laki László formálta meg. Óvári szobrához Zeitler Gusztáv történelemtanár állt modellt, míg Francsicshoz Tóth G. Péter történész.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában