Veol podcast

2023.08.18. 14:00

Márkusné Vörös Hajnalka - Privát Veszprém: Arcot kap a múlt

Családok történetén keresztül teszik láthatóvá Veszprémet kirakatokban, buszmegállókban a Privát Veszprém című kezdeményezés keretében – erről Márkusné Vörös Hajnalka történész, főlevéltáros, a Veszprém Vármegyei Honismereti Egyesület elnöke, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program projektvezetője beszélt Rimányi Zita újságírónak.

Rimányi Zita

Elmondta: a projekt során üresen maradt kirakatokat rendeztek be, egy-egy nem különösebben híres, a városiak életét egykor annál inkább befolyásoló személyiségnek állítva ezzel emléket. Például a Petőfi-színház közelében, a Mackó cukrászdánál egy fényképész adott ehhez ihletet, máshol borbély, orvos. A buszmegállókban archív fotók, rövid szövegek hívják fel a figyelmet például arra, hogy egykor lakótelepi építőmunkások drukkoltak a kézilabdacsapatnak, a mostani színházkert pedig püspöki díszkert volt, ahol a főkertész metszőollóval formázta a rózsabokrokat. Szintén készül a város közös, digitalizált fotóalbuma, családok régi és mostani fotóiból; emellett korábban élt nevezetes, meghatározó veszprémiek polisztirol, háromdimenziós szobrait állítják majd ki úgy, hogy ma élők voltak a modellek az alkotásokhoz. Lesz ilyen szobor a Séd partján, a Kossuth utcán és még több helyen. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában