Irodalom

2023.10.05. 13:54

Rekordszámú pályázat érkezett a novellapályázatára, veszprémi író is a díjazottak közé került

Az Örkény István Színház és a fennállásának 110. évfordulóját ünneplő Egis Gyógyszergyár Zrt. a jubileumi év alkalmából több közös kezdeményezést hirdetett. Ezek egyike a tavasszal kiírt egypercesnovellaíró-pályázat, amelynek zsűrizése a közelmúltban zárult le.

Veol.hu

A pályázattal a szervezők a 20. századi magyar irodalom kiemelkedő alkotója, Örkény István emléke előtt tisztelegnek. A gyógyszerész-vegyészmérnök végzettségű író, akit a forradalommal szolidáris gesztusai miatt szilenciummal sújtott a kultúrpolitika, 1956 és 1963 között dolgozott a gyógyszergyárnál. Ebben az időszakban találta meg saját, jellegzetesen szikár stílusát, ekkor készültek első egyperces novellái.

A most lezárult pályázatra a szervezők olyan, legfeljebb 110 szó terjedelmű szövegeket vártak, amelyek Örkény groteszk szellemében születettek.

A jeligés pályázatra több mint 900 pályamunka érkezett Magyarország mellett Németországból, Romániából, Csehországból, Hollandiából, Finnországból és Kanadából is.

A pályázat elbírálásában az Örkény Színház munkatársai, Bíró Kriszta színművész, valamint Ari-Nagy Barbara és Varga Zsófia dramaturgok vettek részt. A zsűri három nyertest hirdetett:

Dr. Kerekes Gábor: Elkél a segítség (Jelige: Elkél a segítség)

Friedler Magdolna: Utasokat nem szállít (Jelige: BKK)

Szabó Benedek: A professzor szerencséje (Jelige: Manzett).

A díjazott alkotók az Örkény Színház 2023/2024-es évadára szóló páros színházbérletet nyertek. A díjazott pályamunkákat az Örkény Színház és az Egis Gyógyszergyár Zrt. online felületein jelentetjük meg.

A díjak átadására október közepén kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában