A gregoriántól a trapéznadrágig

2023.10.18. 14:00

Száz év jegyében koncerteznek

A gregoriántól a trapéznadrágig című koncerttel kedveskedett a közelmúltban a Nemzeti Filharmonikusok férfikvartettje az aszófői kultúrházban Galgóczi Boros Dóra és Boros Sándor kezdeményezésére.

Jákói Bernadett

Vastapsot érdemeltek  a közönségtől a koncert szólistái, Boros Sándor, Mukli Gyula, Pásztor Péter és Silló György Béla

Fotó: Jákói Bernadett

Ennek köszönhetően Aszófő is részese lehetett a 100 éves Nemzeti Filharmonikus Zenekar születésnapi ajándék koncertsorozatának. A művészeknek fontos feladatuk, hogy elvigyék a komolyzenei kultúrát minél több helyre. A fantasztikus humorral, zenei történetekkel fűszerezett est nagy meglepetést szerzett a zeneszerető közönségnek. Óriási élmény volt nemcsak a különlegesen szép énekhangzás, hanem az összekötő szöveg is. Először egyszólamú, majd háromszólamú gregorián dallamok csendültek fel, s ezután egy magyarországi gregorián hangzott el, ami azért is jelentős, mert ezek voltak az első olyan művek, amelyek írásban fent maradtak az utókornak. 

Az 1923-ban alakult Filmharmónia – mai nevén Nemzeti Filharmonikusok – ma egy 120 fős szimfonikus zenekarból és 80 fős oratorikus kórusból áll. Az itt szereplő férfikvartett tagjai énekelnek a kórusban, s ebben a felállásban járják  az országot, és adják az ingyenes koncerteket. A koncert záró részében a közönséget is megénekeltették, akik vastapssal viszonozták a koncertet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában