A nyelv a kultúra közvetítője

2023.11.18. 13:00

27. alkalommal rendezték meg a Kulturwettbeverb vetélkedőt Városlődön

A kultúra közvetítője  a nyelv, ha megváltozik vagy megszűnik, a kultúra is erre a sorsra jut.

Tisler Anna

Az iskola énekkara adott műsort, mellettük Pfeiferné Takács Hajnalka igazgató

Fotó: Gyarmati László

Ezért is örömteli, hogy immár 27. alkalommal szervezte meg a vármegye német nemzetiségi általános iskolái részvételével a Kulturwettbeverb vetélkedőt a városlődi Paul Angermann Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola november 17-én a művelődési házban. Pfeiferné Takács Hajnalka, a szervező iskola igazgatója köszöntőjében elmondta, örömükre szolgál, hogy a vármegye 18 iskolájából 60 diák vállalkozott a felkészülésre és a versenyzésre. Érkezett versenyző Ajkarendek, Bakonynána, Balatonfüred, Gyulafirátót, Kislőd, Herend, Magyarpolány, Nagyvázsony, Nemesvámos, Pápa (Munkácsy), Pápakovácsi, Tótvázsony, Ugod, Úrkút, Veszprém (Botev és Dózsa), Zirc és Városlőd iskoláiból.

Köszönet mondott minden felkészítő tanárnak, aki hivatását szeretettel, a német nemzetiségi kultúra iránti elkötelezettséggel végzi, valamint a támogatóknak, a Veszprém Vármegyei Német Önkormányzatnak, a városlődi önkormányzattól Schell Tamás polgármesternek és Ádám Renáta jegyzőnek, Bakonyjákó német önkormányzatának és Dávodi Katalin elnöknek, a Paul Angermann Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola munkatársainak és a Bethlen Gábor Alapkezelőnek. 

Heilig Ferenc, a Veszprém Vármegyei Német Önkormányzat elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy minden résztvevő diák nyertes, hiszen ők lesznek, akik a nemzetiségi hagyományokat, a kultúrát továbbviszik. Köszönetet mondott a pedagógusoknak, a szülőknek, a nagyszülőknek, akik felkészítették a gyerekeket. 

Oszvald József, a Városlődi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy a rendezvény több mint negyed százados történetében a mai résztvevők már a második generáció képviselői. Bizonyára vannak olyanok, akiknek már a szülei is részt vettek ezen a programon. Ez nagy öröm, ugyanis a nyelv, a hagyományok, a kultúra a gyermekekben, unokákban él tovább, emelte ki. 

Oszvald József és Pillerné Fódi Ilona hallgatja az egyik versenyzőt
Fotó: Gyarmati László

A zsűriben Oszvald József és Pillerné Fódi Ilona, a Veszprém Vármegyei Német Önkormányzatok Közössége elnöke kapott helyet. 

Német nyelv kategóriában az első helyen az  1-2. osztályosoknál Szalay Flóra (Pápa, Munkácsy-iskola),  a 3-4. osztályosoknál Szathmári Lénárd (Veszprém, Dózsa-iskola), az 5-6. osztályosoknál  Hauck Netti (Tótvázsony), a 7-8. osztályosoknál  Támton Nóra (Városlőd) végzett. 

Nyelvjárás kategóriában a 3-4. osztályosoknál Csekényi Franciska, az 5-6. osztályosoknál  Török Linett, a 7-8. osztályosoknál Kabai Nóra győzött, mindhárman a  városlődi iskola diákjai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában