A Tihanyi Gardália hétvégéje

2023.11.17. 07:00

A bencés apátságban feltárul a szerzetesek régi temetkezőhelye is

November 17. és 19. között rendezik meg a XXI. Tihanyi Gardáliát, az őszi Balaton egyik kiemelkedő programját, melynek eredeti célja az volt, hogy emléket állítson Tihany évszázados halászmúltjának.

Veol.hu

A látványsütés az idei programból sem hiányzik majd

Fotó: Nagy Lajos/Napló-archív

Két évtizede már, hogy néhány tihanyi vállalkozó Punk Ferenc csárdagazda vezetésével létrehozott egy rendezvényt, mely mostanra Tihany egyik leglátogatottabb, a Balaton-felvidék egyik legnagyobb eseménye az őszi szezonban. Céljuk elsősorban a település halászmúltja előtti tisztelgés volt, de a hagyományőrzésnek és a gasztronómiának is fontos szerepet szántak. Az I. Tihanyi Gardafesztivált, a Gardáliát 2002-ben rendezte meg a művelődési ház. Már az első alkalommal nagy sikere volt a látványhalászatnak, bár akkor még csak egy kísérőhajóról nézhették meg az érdeklődők a halászatot. 2013-ban már négy hajó futott ki a tihanyi révből. Az elmúlt években rengeteg kulturális program várta a látogatókat.

Az idei program szombat délelőtt kezdődik. Tíz órakor nosztalgia-sétahajózás indul a tihanyi kúthoz, megtekintik a garda "vermelőhelyét", megkoszorúzzák a Garda-szobrot, a halat fél tizenkettőkor fogadják a hajóállomáson. A hal és az újbor megáldása fél kettőkor lesz az apátságban, a látványsütés két órakor kezdődik a Visszhang-dombon. Vasárnap délelőtt rendezik meg a Benke László Halászlé- és halételfőző emlékversenyt, a rendezvény díszvendége Mohács. Mindkét nap számtalan kulturális műsor közül válogathatnak kicsik és nagyok.

A Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum is szervez programot, november 18-án 10 és 17 óra között, valamint 19-én 11.15 és 16 között az intézmény látogatói útvonalán megtekinthető lesz az apátsági templom alatti 18. századi szerzetesi kripta. A temetkezési hely rejtelmeiről a múzeum kollégái egész nap a helyszínen tájékoztatják az érdeklődőket. November 18-án 15 órakor különleges vezetés indul a felújítás alatt álló Tihanyi Apátság épületének bejárására. A bemutatkozó film, a barokk templom és a szerzetesi kripta megtekintése után a résztvevők beléphetnek a 11. században alapított szerzetesház folyosóira, kis szobáiba. A munkálatokban részt vevő szakemberek ismertetik a felújítás indítékait, műhelytitkait, a folyamat állását, bemutatnak már elkészült helyiségeket is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában