15 millióan beszélik

2023.11.13. 20:00

„Érdekes és gyönyörű a magyar nyelv”

Petőfi Sándor Füstbement terv című versét szavalták el balatonfüredi diákok (és velük együtt a partnertelepüléseken élő fiatalok, így összesen kétezren) a magyar nyelv napja alkalmából rendezett ünnepségen a helyi kiserdei kőszínház oszlopainál november 13-án, hétfőn. Ezzel megkezdődött a város egyhetes rendezvénysorozata, mellyel a magyar nyelvet ünneplik.

Kovács Erika
Petőfi Sándor Füstbe ment terv című versét mondták el balatonfüredi diákok a magyar nyelv napja alkalmából rendezett ünnepségen, a kőszínháznál november 13-án 
Fotó: Kovács Erika

Hári Lenke alpolgármester méltatta a versmondást, illetve az idei Petőfi 200 emlékév jelentőségét. – A magyar nyelv napján minden alkalommal itt, a Dunántúl első magyar nyelvű kőszínházánál találkozunk, amely 1831-ben épült. Emlékezünk arra, hogy a német nyelv helyett magyarul szóltak a közönséghez a színészek – fogalmazott Hári Lenke. Hozzátette, a világon több ezer élő nyelv van. Az országgyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává, és ez az alkalom lehetőséget biztosít arra is, hogy figyeljünk a szellemi, kulturális örökségünk, nemzeti identitásunk alapját jelentő magyar nyelvre, amelyet 15 millióan beszélnek a világon. – Ez a nyelv érdekes és gyönyörű – mondta az alpolgármester. 

A szónok ünnepi gondolatai után Urbán Ildikó önkormányzati főszervező, valamint Gál János költő is köszöntötte a megjelenteket. Utóbbi rendhagyó irodalomórákon beszélt a diákoknak a vers és az alkotás szépségiről a Lóczy Lajos Gimnáziumban és a Szent Benedek Középiskolában. 

A magyar nyelv napja alkalmából rendkívül színes programsorozattal készültek Balatonfüreden. Így Óriási zengő húrokon, magyar költők versei Janus Pannoniustól Zalán Tiborig címmel Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző, énekes előadását tekinthették meg a nyitónapon a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban. Később Demeter Szilárd A valahol szabadsága – Rendhagyó hazaszótár című, idén megjelent kötetét mutatják be, a kötet szerzőjével Megadja Gábor eszmetörténész beszélget. Mindemellett érdekes és izgalmas magyar nyelvi játékokat szerveznek általános és középiskolás diákok részére. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában