Meglepetés a megtalálás

2023.11.02. 18:00

Két éve rejtenek el látóköveket Cseszneken, és görögnek tovább

Dobni se kell, célba ér, a szívet találja el, mosoly az eredmény – ilyen a látókő. Ilyen festett kavicsokat rejtenek el egyre többen Cseszneken, aki megtalál egyet, annak az ajándék és hasonlóképp folytathatja az örömszerzést. Az akció már két éve tart, és görögnek tovább a kövek.

Rimányi Zita

Két éve kezdte el a látókő akciót Matykó Júlia és Jasperné Vesztergom Gertrúd, azóta görögnek tovább a kedvességnek ezek a kis színes kövei Fotó: Rimányi Zita

Kavicsrejtő örömszerzők címmel két éve írtunk arról, hogy két óvónő, Matykó Júlia és Jasperné Vesztergom Gertrúd a mosolyok előcsalásának cseppet sem lebecsülendő céljával egy fillérbe sem kerülő akcióba kezdett Cseszneki látókövek elnevezéssel. Német városokban láttak hasonlóra példát. „Neked készült” – ezt a feliratot olvashatja színesre festett tenyérnyi kövön, aki rálel egy ilyenre az utcán vagy a természetben, túraútvonalakon járva. Akár helybeli, akár turista, érdemes keresnie az alkotói által látóköveknek nevezett kincseket, mert érdekes kezdeményezés nyomába eredhet.
Az elmúlt esztendőkben sokan találtak, rejtettek is el így kavicsokat. Papírdarabot ragasztottak mindegyikre, az azokon lévő szöveg elmagyarázza, miről van szó. Csak egy kis figyelmességről, kedvességről. Azért nevezik ezeket a kis alkotásokat látóköveknek, mert azokat szokták látóknak hívni, akik nyitott szívvel élnek, élvezni tudják a természetes szépséget, a kis dolgokban rejlő pozitívumokat. Aki megbotlik vagy inkább belebotlik egy ilyen kőbe, ne féljen elvinni, beszédbe elegyedni az arra járókkal, és ne féljen jobban észrevenni, mit tehet másokért, milyen könnyen sokat tehet, fogalmaztak a kezdeményezés elindítói.

Fotó: Rimányi Zita

Az ötletgazdák nem hiába reménykedtek abban, hogy többen kedvet kapnak a kezdeményezés folytatásához, mert az emberek életben tartották azt és a pillanatnyi jókedvre derítésnek ezt a módját stafétaként továbbadták. Ez az akció internetes közösségi oldalon nagyrészt nyomon követhető, mert itt lehet fotókat közzétenni a talált kövekről. Igaz, a jó időben többeknek volt kedvük a kavicsfestéshez. Nyáron például a cseszneki Mesekötő szitakötő táborban szünidejüket töltők szebbnél szebb köveket készítettek, aztán jól elrejtették azokat, és a táborvezetőjük ezt írta ennek kapcsán internetes posztban: "Ha Cseszneken jártok, legyetek látó emberek, vegyétek észre mindazt a kincset, amit nálunk találtok, a madarak énekét, a táj szépségét, az emberek kedvességét, a mesés hangulatot!" 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában