Kavicsrejtő örömszerzők Cseszneken

„Neked készült” – ezt a feliratot olvashatja színesre festett tenyérnyi kövön, aki rálel egy ilyenre Cseszneken az utcán vagy a természetben, túraútvonalakon járva. Akár helybeli, akár turista, érdemes keresnie az alkotói által látóköveknek nevezett örömszerző kincseket, mert érdekes kezdeményezés nyomába eredhet.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Cseszneki látókövek elnevezéssel kezdett bele csupán az örömszerzés, a mosolyok előcsalásának cseppet sem lebecsülendő céljával egy fillérbe sem kerülő akciójába két helyi óvónő, Matykó Júlia és Jasperné Vesztergom Gertrúd. Gertrúd látott hasonlóra példát Brémában. A német nagyvárosban sok a liget, a parkos rész, ott ezekben rejtik el a színes, megfestett köveket. Akadnak olyan köztéri szobrok, amelyek köré több tucatnyit is kihelyeznek. Akik pedig kiválasztanak maguknak azok közül egy nekik tetszőt, pótolhatják egy másikkal, egy olyannal, amit maguk készítettek. A cseszneki ötletgazdák is azt remélik, hogy településükön többen kedvet kapnak a kezdeményezés folytatásához, életben tartva azt és a pillanatnyi jókedvre derítésnek ezt a módját stafétaként továbbadják.

Fotó: Rimányi Zita/Napló

– Már akkor célba ér egy-egy kő, ha megtalálja valaki és neki megérinti a szívét. Ha csak egy rövid időre is, de felvidítja, növeli életkedvét, ötletei megvalósítására sarkallja. Papírdarabot ragasztottunk mindegyikre, az azokon lévő szöveg elmagyarázza, miről van szó. Csak egy kis kedvességről. De azt se bánjuk, ha ezzel arra ösztönözzük az embereket, hogy többször szálljanak ki autóikból. Érdemes ugyanis gyalogolni, főleg egy olyan bakonyi faluban, mint Csesznek. Alaposabban körbenézni megszokott környezetünkben, újra felfedezni magunknak szépségeit, rácsodálkozni különlegességeire. Több, másfajta figyelemmel tartoznánk önmagunknak is, és ebben az is segíthet, ha észrevesszük mindennapjaink apró, boldogságra okot adó mozzanatait. Akár egy ajándékként eldugott kavics üzenetét. Ha ugyanazt a helyzetet, saját gondjainkat más szemszögből nézzük, mint ahogy már oly sokszor megtettük, egészen új megvilágításba helyezhetjük – indokolta motivációját a két hölgy. Nemrég kezdték el a kavicsok elrejtését. Szeptember eleje óta hetente nyolc-tíz újabbat kihelyeznek kevésbé és jobban észrevehető helyekre, például fák tövébe. Bíznak benne, hogy hamarosan magától görög tovább a köveikkel elindított örömszerző akció, azaz már nem csak ők készítenek ilyeneket.

Nem számít, ha nem profin van megmintázva egy-egy kő. Kivitelezhető a színezése bármilyen stílusban, akár viccesen, gyerekekkel együtt házi kézművesfoglalkozás keretében. A cseszneki óvónők ehhez annyi tanácsot adnak, hogy akik vízfestéket vagy temperát használnak, esetleg falfestékkel alapoznak és filctollal különböző mintákat rajzolnak, azok lakkozzák is be munkájuk eredményét. Ám erre nincs szükség, ha akrilfestéket használnak, az a legtartósabb és pöttyözéses technikával is készülhet a meglepetésnek szánt mű. A világhálón e célból létrehozott közösségi csoportban meg is oszthatja egy fotón, aki rátalál egyre.

Matykó Júlia és Jasperné Vesztergom Gertrúd Fotó: Rimányi Zita/Napló

– Egy mosoly a cél, az, hogy a kő a megtalálóját kizökkentse a mindennapokból, esetleg kreativitásra ösztönözze. Azért látóköveknek neveztük el kis alkotásainkat, mert értelmezésünk szerint azokat nevezzük látóknak, akik nyitott szívvel élnek, élvezni tudják a természetes szépséget, a kis dolgokban rejlő pozitívumokat is. Aki megbotlik vagy inkább belebotlik egy ilyen kőbe, ne féljen elvinni, beszédbe elegyedni az arra járókkal és ne féljen jobban észrevenni, mit tehet másokért, milyen könnyen sokat tehet – fogalmaztak a kezdeményezést elindítók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában