Jubileumi esemény

2023.11.08. 19:00

Komplex alkotóműhely jött létre húsz év alatt Ősiben

Az Ősi Kovács Alkotóműhely megalakulásának 20. évfordulója alkalmából ünnepi műsort tartottak a napokban a település művelődési házában. A csoport Kovács Imre festőművész vezetésével jött létre azzal a céllal, hogy segítse a festőművészet iránt érdeklődőket az önkifejezési forma elsajátításában. Mára azonban nemcsak festőművészek találhatók az alkotóműhely tagjai között, hanem irodalmat kedvelő, írni vágyó emberek, zenészek és fotográfusok is.

Szabó Péter Dániel

Táncsics-életműdíjat vehetett át kiemelkedő közéleti és művészeti tevékenységéért az ünnepségen Ősi Kovács Imre

Fotó: Szabó Péter Dániel

A jubileumi eseményen Ősi Kovács Imre Táncsics-életműdíjat vehetett át kiemelkedő közéleti és művészeti tevékenységéért Simon M. Veronika Holló László- és Munkácsy-díjas festőművésztől.

A laudációban elhangzott, a festészet iránti vonzódás Ősi Kovács Imrénél már 16 évesen megmutatkozott. Több neves művésztől tanult, tehetségét számtalan fiatalkori grafika, olajfestmény bizonyítja, de még a fafaragással is próbálkozott. 1999-ben egy agyvérzés következtében jobb oldala lebénult. Elszántságának, akaratának köszönhetően azonban talpra állt, és megtanult bal kézzel festeni. Ősi Kovács Imre saját alkotói pályája mellett fontosnak érezte a tehetségek felkarolását, ezért kezdett el a festés oktatásával foglalkozni. 

Az évek során aztán egy komplex alkotóműhely jött létre körülötte, ahol már nemcsak festők, hanem írók, költők, fotósok és zenészek is bontogathatják szárnyaikat. – Sokunk számára emlékezetes az elmúlt húsz év. Barátunk és mentorunk, egy csodálatos és tiszteletre méltó ember, Ősi Kovács Imre élete munkáját ünnepeljük ma – fogalmazott köszöntőjében Erdődy Maya, az alkotóműhely tagja. 

A jubileumi rendezvényen emléklappal köszöntötték az Ősi Kovács Alkotóműhelyt rendszeresen támogató személyeket, valamint a műhelyt megalapító alkotókat, név szerint Nesó Bernadettet, Bezzegné Vona Katalint, Brilló Erzsébetet, S. Varga Gizellát és Farkas Molnár Teréziát.

A folytatásban a húsz évvel ezelőtt megalakult művészeti csoporthoz szorosan kötődő alkotók, zenészek adtak színes zenés-irodalmi műsort a művelődési házban.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában