Kiállítás

2023.11.25. 19:00

Órakiállítás az ajkai múzeumban

Fekete István író egykori falióráját és kandallóóráját – amik a Városi Múzeum tulajdonában vannak – javította meg felajánlásként a balatonszepezdi Biczók József februárban, november 23-pedig saját óragyűjteményéből nyílt kiállítás.

Tisler Anna

Fotó: Gyarmati László

A több mint száz kiállított óra között a legrégebbi egy 1600-as évekbeli eszköz másolata. Az érdeklődők láthatnak faliórát, kakukkos órát, sok más időmérő eszközt. Köszöntőjében Angermayer Judit muzeológus elmondta, hogy egy tárgy akkor él, ha működik és funkciója van. 

Fotó: Gyarmati László 

A megnyitón Iván Katalin, Biczók József társa elmondta, hogy gyűjteményük több mint ötszáz darabból áll. A kiállított darabokkal otthonuk hangjait vitték el. Van ugyanis kakukkos óra, és olyan darabok, amelyek rendszeresen hangokat adnak ki. A gyűjteményük egyetlen darabja sem képvisel pénzben kifejezve nagy értéket, de nekik minden darab értékes. Azért, mert számukra kedves embertől, családtagtól kapták, vagy javításával, működőképessé tételével sok időt töltöttek, így a ráfordított idő teszi értékessé. A kiállítás december 6-ig látogatható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában